Piatok 20. 09. 2024 18:45:16 | Meniny má Ľuboslav, Ľuboslava

Horúčavy môžu znehodnotiť lieky: Odborníčka priblížila, ako ich správne skladovať

V letných mesiacoch môžu vysoké teploty výrazne ovplyvniť kvalitu a účinnosť liekov. Ako sa tomu vyhnúť?

Monika Bieliková|28. júl 2024|15:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Zásady bezpečnej prípravy a skladovania potravín v letnom období: Čo by ste mali vedieť?
Čítajte viac >

Odborníčka Vladimíra Gromová poskytla v reportáži pre Televíziu Markíza cenné rady, ktoré vám pomôžu uchovať lieky v optimálnom stave aj počas horúcich dní.

Správne skladovanie liekov je základ

Lieky by mali byť skladované mimo dosahu slnečného žiarenia a ideálne v chladnejšom prostredí. „Teplo pôsobí rôzne najmä na otvorené sirupy. Pokiaľ máte sirup sladený cukrom, po otvorení je vhodné ho dať do chladničky, lebo potom hrozí, že sa kontaminuje. Každý liek a každý doplnok výživy má na obale napísané, do akej teploty ho treba skladovať. Väčšinou je to do 25 stupňov, vysvetlila v reportáži Televízie Markíza Gromová.

Ako uskladniť lieky v batožine?

Ak sa chystáte na dovolenku lietadlom, môže byť uskladnenie liekov náročné. Gromová v reportáži Televízie Markíza poradila, že lepším riešením je lieky pri cestovaní lietadlom zobrať so sebou do príručnej batožiny. V podpalubnej batožine sa totiž vystavujú silným výkyvom teplôt, čo môže negatívne ovplyvniť ich účinnosť.

2234.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Správna likvidácia starých liekov

Mnohí ľudia doma skladujú staré lieky, ktoré už nepotrebujú. Gromová zdôrazňuje dôležitosť ich správnej likvidácie. „Správny postup je zbaviť ich vonkajších obalov, čiže tých papierových krabičiek. V tých liekovkách ich potom treba priniesť do lekárne, dodala Vladimíra Gromová v reportáži Televízie Markíza.

Správne skladovanie a likvidácia liekov je kľúčová nielen pre zachovanie ich účinnosti, ale aj pre ochranu životného prostredia. Dodržiavaním týchto jednoduchých rád môžete prispieť k bezpečnému a efektívnemu užívaniu liekov aj počas horúcich letných mesiacov.


Súvisiaci článok
Letné tipy pre majiteľov psov: Ako sa starať o svojho štvornohého priateľa?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť