Piatok 06. 09. 2024 16:03:30 | Meniny má Alica

Terchová sa pripravuje na silnú vlnu folklóru: Na Jánošíkových dňoch vystúpi takmer 1 600 účinkujúcich

Na 62. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej od stredy 31. júla do nedele 4. augusta sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka a Poľska.

TASR|22. júl 2024|16:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/janosikovedni.sk

Súvisiaci článok
Privítajte 62. ročník festivalu Jánošíkove dni s bohatým programom. Nebudú chýbať tradiční umelci, no ani zahraniční hostia
Čítajte viac >

Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informoval šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj. Doplnil, že kľúčovým slovom tohtoročného festivalu je termín Korene, odkazujúci na počiatky formovania domácej ľudovej kultúry a umenia. „Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutoční vo štvrtok 1. augusta v rodnej osade Juraja Jánošíka. Popri hudbe, speve, recitácii a premietaní nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej pištole, ohňová šou či zbojnícka vatra," priblížil Cabadaj.

Jednotlivé festivalové dni budú popri dominantných folklórnych programoch vyplnené výstavami, prezentáciami ľudových remesiel, muzikantskými dielňami, školou tanca, tanečno-hudobnou šou, koncertmi world music, premietaním filmov, nočným hraním a inými sprievodnými akciami. „Osobitne treba spomenúť sprístupnenie interaktívneho turisticko-náučného Chodníka terchovskej muziky na siedmich miestach, ktoré sú významne späté s jedinečným fenoménom začleneným v zozname UNESCO," uviedol Cabadaj.

image (1).jpeg Ilustračné foto. Zdroj: janosikovedni.sk

Neodmysliteľnou zložkou Jánošíkových dní je v posledný festivalový deň divácky atraktívny konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. V uplynulých dvoch rokoch sa toto erbové podujatie v dôsledku krajne nepriaznivého počasia nekonalo.

Hlavným organizátorom Jánošíkových dní je obec Terchová v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.


Súvisiaci článok
Folklórny festival Jánošíkove dni má určený dátum. Toto je ich plán na 62. ročník
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť