Nedeľa 08. 09. 2024 00:30:28 | Meniny má Miriama

Ovčiarske podujatie vo Vychylovke odhalí trojaký úžitok z oviec. Prídete aj vy?

Ukážky strihania oviec, spracovania vlny, mútenie masla, výrobu syrových nití, ale i tvorivé dielne a kultúrny program ponúkne v nedeľu 21. júla Ovčiarska nedeľa v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke.

TASR|21. júl 2024|09:00:00

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Múzeum kysuckej dediny a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čaká vás Salón Piva aj Dračie dni
Čítajte viac >

Informovala o tom vedúca správy múzea Miroslava Jančulová.

„Chov oviec bol v minulosti podstatne rozsiahlejší ako dnes. Ovca mala pre našich predkov trojaký úžitok. Bolo mlieko, syr a z neho bryndza, bola vlna a keď ovcu zabili, bolo aj mäso. Oviec bývalo na dedinách veľa," uviedla Jančulová.

V Múzeu kysuckej dediny podľa nej pripravili program, ktorý bude mať nielen vzdelávaciu, ale aj zábavnú a zážitkovú hodnotu. Počas návštevy skanzenu sa návštevníci dozvedia detaily o spracovaní vlny. Proces uvidia od jej strihania. Najmenší sa po jej spracovaní môžu zapojiť do tvorivých dielní a vytvoriť si ovečku alebo vyskúšať plstenie vlny.

17.jpg Zdroj: kysuckemuzeum.sk

„Pripravili sme aj ukážky kľagania mlieka, ťahania syrových nití či mútenie masla. Nebudú chýbať ani ochutnávky tradičnej kuchyne starých materí. Pripravená bude bryndzová nátierka, alebo čerstvé maslo s chlebom či baraní guláš. Nezabudli sme ani na folklórne vystúpenie, počas ktorého sa predstaví folklórna skupina Kýčera zo Zázrivej," doplnila Jančulová s tým, že program sa začína o 10:30 hodine.


Súvisiaci článok
Rajecká Anča oslávi 125 rokov. Pre návštevníkov sú pripravené historické vlaky aj bohatý program
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť