Streda 18. 09. 2024 16:50:31 | Meniny má Eugénia

Slovensko klesá v rebríčku šťastia, sme nespokojní a kritizujeme. Psychológ odhalil hlavnú príčinu

Podľa posledného prieskumu sú Slováci menej šťastní ako v roku 2023. Dokonca sme nešťastnejší ako naši českí susedia. V rebríčku šťastia sme sa prepadli o 16 miest, pričom hlavným dôvodom je podľa psychológa naša povaha.

Monika Bieliková|17. júl 2024|19:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/ freepik.com

Súvisiaci článok
Globálny deň objímania detí: Ako často im prejavujete lásku a podporu?
Čítajte viac >

Podľa World Happiness Report 2024 sa Slovensko umiestnilo až na 45. mieste zo 143 hodnotených krajín, čo predstavuje výrazný prepad oproti predchádzajúcemu roku. Na prvom mieste rebríčka sa umiestnilo Fínsko, nasledované Dánskom a Islandom. Z našich susedov sa najlepšie umiestnilo Rakúsko (14. miesto) a Česká republika (18. miesto). Predbehlo nás aj Poľsko či Rumunsko. Štatistikám a problematike šťastia Slovákov sa venovala Televízia Markíza vo svojej reportáži.

Čo sa hodnotí v rebríčku šťastia?

Rebríček hodnotí, ako ľudia v danej krajine žijú a či sa ich život zhoduje s predstavou o tom, aký život by chceli žiť. Spokojnosť obyvateľov ovplyvňuje šesť základných faktorov - veľkosť bohatstva spoločnosti, dĺžka rokov života prežitého v zdraví, vnímanie korupcie vo verejnej správe a podnikaní, štedrosť obyvateľov či prežívanie pozitívnych emócií.

Pandémia a povaha Slovákov

Sociologička Zuzana Kusá zo Slovenskej akadémie vied v reportáži Televízie Markíza uviedla, že pandemické obdobie a jeho obmedzenia mali výrazný negatívny vplyv na pocit šťastia Slovákov. „Šťastie Slovákov najviac utrpelo v dôsledku pandemického obdobia a jeho obmedzení," priblížila v reportáži TV Markíza Kusá.

Dopady politickej a spoločenskej situácie

Psychológ Aleš Bednařík upozornil, že Slováci sú veľmi citliví na politickú a spoločenskú situáciu, čo zvyšuje ich nespokojnosť. „Sme krajina, kde všetci veľmi úzkostlivo sledujú sociálne siete, online médiá aj televízne správy. Politický boj, osočovanie a vytváranie nepriateľov ovplyvňuje spoločenskú atmosféru, dodal v reportáži TV Markíza. Tento fenomén prispieva k všeobecnej negatívnej nálade a obavám z budúcnosti.

2149517827.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Sme nespokojní a veľa kritizujeme

Slováci majú v národnej povahe zakódované neustále frflanie a kritizovanie. „My, Slováci, máme v našej národnej povahe zakódované – frflať, kritizovať, byť nespokojní," vysvetlil v reportáži TV Markíza Bednařík. Táto negatívna nálada sa podľa neho prejavuje aj v nízkej miere veľkorysosti a ochoty pomáhať druhým, čo znižuje pocit sociálneho prepojenia a dôvery.

Slovensko vyniká v sociálnych väzbách

Napriek tomu, že sa Slovensko umiestnilo v rebríčku nízko, predsa len v jednej oblasti predbehlo aj Škandinávske štáty a Česko – v miere sociálnej podpory. „Je to vedomie, že máme okolo seba ľudí, na ktorých pomoc sa môžeme v krízovej situácii spoľahnúť," uviedla v reportáži TV Markíza Kusá.

2149049206.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Cesta ku šťastiu

Ako si teda v takejto situácii zachovať pozitívne myslenie? Bednařík odporučil zameriavať sa na dobré medziľudské vzťahy, aktívny pohyb, pobyt v prírode, rodinu a priateľov. „Tí, ktorí majú dobré vzťahy, majú fungujúcu rodinu, majú dobrý pocit uplatnenia a vyššiu mieru sebarealizácie, na tých spoločenská situácia dolieha menej a má menší efekt,“ uzavrel v reportáži TV Markíza Bednařík.


Súvisiaci článok
Posilňuje imunitu a páli kalórie: Dnes oslavujeme Medzinárodný deň bozkávania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť