Sobota 07. 09. 2024 00:14:14 | Meniny má Marianna

Globálny deň objímania detí: Ako často im prejavujete lásku a podporu?

V pondelok 15. júla sa po celom svete slávi globálny deň objímania detí. Aj vy máte jedinečnú príležitosť týmto malým, no za to dôležitým, skutkom prejaviť lásku svojim deťom.

Radka Kostánová|15. júl 2024|14:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Svetový deň čokolády so zvláštnou štatistikou. Slováci pomaly, ale isto prestávajú konzumovať túto cukrovinku
Čítajte viac >

Slávenie globálneho dňa objímania detí je veľmi jednoduché. Všetko, čo musíte urobiť, je len objať svoje deti a dať im najavo vašu lásku. V pondelok 15. júla na tento dôležitý okamih upozornil portál daysoftheyear.com. Nezabudnite a vyjadrite deťom cez dotyk to, že sú milované, chcené a že ich podporujete. Cieľom tohto dňa však nie je len objať dieťa, ale dať mu zároveň najavo, že si ho ceníte a vytvoriť si s ním zvyk pravidelného objímania.

medium-shot-teacher-kids-hugging.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Viete, aké sú jeho výhody?

Objatie má veľa výhod, o ktorých by ste mali vedieť. Bližšie sa im venovali odborníci z portálu healthline.com. Môže pomôcť znížiť stres, zredukovať psychickú bolesť, odstrániť strach, zahnať trému a viete byť vďaka nemu šťastnejší. Medzi ďalšie benefity patria:

  • Znižuje stres: Keď člen rodiny alebo váš kamarát rieši vo svojom živote niečo bolestivé alebo nepríjemné, objímte ho. Odborníci tvrdia, že poskytnutie podpory inej osobe prostredníctvom dotyku môže znížiť stres utešovanej osobe.
  • Chráni pred ochorením: Účinky objímania, ktoré znížujú stres, môžu tiež prispieť k tomu, aby ste boli zdravší a v lepšej kondícii.
  • Zlepšujú srdce: Láskavý vzťah, v ktorom panuje otvorenosť, úprimnosť a objímanie, je dobrý pre zdravie vášho srdca.
  • Robí ľudí šťastných: Oxytocín je hormón v tele, ktorý odborníci niekedy nazývajú aj „hormón maznania“. Je to preto, že jeho hladina stúpa, keď sa objímame, dotýkame sa alebo sedíme blízko niekoho iného. Oxytocín sa spája so šťastím a menším stresom v živote človeka.
  • Znižuje strach a úzkosti: Kompetentní tiež zistili, že dotyk môže znížiť úzkosť u ľudí s nízkym sebavedomím. Objatie môže tiež zabrániť ľuďom, aby sa izolovali od okolitého sveta.
  • Pomáha komunikovať: Väčšina ľudskej komunikácie prebieha verbálne alebo prostredníctvom výrazov tváre. Objatie a dotyk je však ďalším dôležitým spôsobom, ako si ľudia môžu navzájom posielať správy a neverbálne komunikovať.

Súvisiaci článok
Posilňuje imunitu a páli kalórie: Dnes oslavujeme Medzinárodný deň bozkávania
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť