Sobota 07. 09. 2024 22:42:18 | Meniny má Marianna

Rajecká Anča oslávi 125 rokov. Pre návštevníkov sú pripravené historické vlaky aj bohatý program

Považské múzeum, Spoločnosť Považskej dráhy Žilina a Spolok výhrevne Vrútky pripravili pre milovníkov histórie železníc obľúbené podujatie. Cez víkend v sobotu 10. a nedeľu 11. augusta 2024 sa uskutoční program Rajecká Anča, ktorý pripomenie 125. výročie železničnej trate Žilina – Rajec.

Monika Bieliková|21. júl 2024|08:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/pmza.sk

Súvisiaci článok
Charitatívny tenisový turnaj prekonal očakávania: Vyzbierali 12-tisíc eur pre dobrú vec
Čítajte viac >

O nadchádzajúcej udalosti informovala hovorkyňa Považského múzea Magdaléna Lacková. Na návštevníkov čaká neopakovateľný zážitok s historickými železničnými motorovými vozňami M131.1443, M 152.0160 a M 262.0128, ktoré budú premávať medzi Žilinou a Rajcom dvakrát denne. Tieto nostalgické jazdy ponúknu pohľad do minulosti a pripomenú zlatú éru železničnej dopravy.

V Rajeckých Tepliciach bude pripravený pestrý program. Návštevníci sa môžu tešiť na prehliadku Múzea dopravy s interaktívnymi prvkami, tvorivé dielne pre deti a prednášku historika dopravy Petra Šimka. „Pri príležitosti výročia záujemcom slovom i obrazom v stručnosti priblížim históriu trate, jej staníc, zastávok a rušňov, ktoré tu premávali. Možno ste netušili, že výstavbu budov v železničných staniciach a zastávkach v roku 1899 riadil žilinský architekt a staviteľ Mikuláš Rauter, ktorý je i autorom Rosenfeldovho paláca v Žiline či Kostola Nanebovzatia Panny Márie v Rajeckých Tepliciach,“ prezradil Šimek.

prehliadka Múzea dopravy.JPG Ilustračné foto. Zdroj: pmza.sk

Podujatie obohatí aj divadelno-hravé zoskupenie RAZCA, ktoré predvedie scénky zo života železničného prednostu a zaujímavé momenty zo vzniku trate. „Návštevníci spoznajú niekoľko situácií zo života jedného prednostu, možné okolnosti vzniku trate aj to, prečo sa Rajecká Anča volá práve tak, ako ju dnes poznáme,“ doplnila autorka scenára Katarína Maršalová.

Atmosféru doplní jazda na historickom koči v aleji pri autobusovej stanici, čo ešte viac umocní autentický zážitok z celého podujatia.

Zamestnanci múzea v dobových kostýmoch.JPG Ilustračné foto. Zdroj: pmza.sk

Predpredaj lístkov je dostupný na webovej stránke Považského múzea, kde si návštevníci môžu kúpiť zvýhodnený lístok s rezerváciou miesta vo vlaku a vstupom na program v Rajeckých Tepliciach so zľavou. Pre tých, ktorí sa rozhodnú na poslednú chvíľu, budú jednosmerné lístky k dispozícii priamo vo vlaku.

Rajecka_Anca_24_K5.jpg Zdroj: pmza.sk

Zažite historickú jazdu Rajeckou Ančou, oslávte 125 rokov trate Žilina – Rajec a ponorte sa do sveta železničnej histórie plného zábavy a poznania.


Súvisiaci článok
Po 14 rokoch opäť na Liptove: Štartujú Majstrovstvá sveta v lodnej triede Vaurien
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť