Pondelok 16. 09. 2024 20:07:54 | Meniny má Ľudmila

Vysoké teploty sú tichým zabijakom. Žilinská nemocnica zdvíha varovný prst, počet úrazov narastá

Letné horúčavy sa podpisujú pod našu horšiu koordináciu, malátnosť a celkový pokles výkonu. Tieto stavy môžu niekedy prerásť až v úpal a niektorí sa môžu aj ťažko zraniť. Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina tieto riziká vníma, a preto sa rozhodla apelovať na celú spoločnosť.

Michal Szentivanyi|14. júl 2024|09:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina a freepik.com

Súvisiaci článok
Iba 19-ročný mladík havaroval v Hornom Hričove. Posádka auta skončila v nemocnici
Čítajte viac >

Letné varovania zdieľala nemocnica na sociálnej sieti. „Letné prázdniny a zvyšujúce sa teploty, žiaľ, aj tento rok prinášajú väčší počet úrazov a rôznych zdravotných komplikácií. Personál urgentného príjmu sa nezastavil ani počas letného predĺženého víkendu a pomocnú ruku podal denne desiatkam pacientov," popísala nemocnica.

Na čele rebríčka sú tieto zranenia

Podľa žilinskej nemocnica prevládajú pády z bicyklov a kolobežiek, pády z rebríkov a striech, poranenia i popáleniny končatín či úrazy na motorkách. Urgentná ambulancia úrazovej chirurgie pomáhala počas predĺženého víkendu v 233 prípadoch. „Medzi ďalšie ťažkosti, pre ktoré pacienti vyhľadajú pomoc, patria aj rôzne internistické diagnózy ako vysoký krvný tlak, bolesť na hrudníku, dyspeptické ťažkosti a krvácania či kolapsy z tepla," pokračovala nemocnica.

620.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Pravidelný príjem tekutín je v lete dôležitý

Počas horúčav, ktorým v týchto dňoch čelíme, treba podľa odborníkov z nemocnica dbať na pravidelný príjem tekutín a ochranu pred priamym slnkom. Ideálny je príjem minimálne 2 litrov tekutín počas dňa, pri zvýšenej fyzickej aktivite viac ako dva litre.

450402745_887210520117845_2937023558804631447_n.jpg Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

„Prosíme, dávajme si pozor, na seba i našich blízkych, aby sme lekársku pomoc v najideálnejšom prípade nepotrebovali vôbec. Personálu urgentného príjmu, pohotovostí i celej nemocnice ďakujeme za výborné nasadenie a starostlivosť aj počas náročného letného obdobia," poďakovali sa kompetentní z nemocnice v statuse.


Súvisiaci článok
Žilinská pôrodnica za pol roka priviedla na svet až 654 detí. Jún patril chlapcom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť