Sobota 05. 10. 2024 19:14:44 | Meniny má Viera

Slováci zámorskému súperovi v predĺžení nestačili. Kanadská hokejbalová šestnástka si zo Žiliny berie zlato (VIDEO)

Mladí hokejbalisti do 16 rokov sa na majstrovstvách sveta v Žiline predstavili v napínavom finále so zámorským súperom. Kanada nemala pritom nič isté a svoje zlato si proti Slovákom museli vydrieť. Rozhodlo až predlženie, kde padol zlatý gól.

Michal Szentivanyi|8. júl 2024|07:59:58

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Mladým Slovákom ušiel hokejbalový bronz po zápase s Českom. Vyrovnané stretnutie dlho neudržali
Čítajte viac >

Góly: 10. Krajňák, 20. Al. Alföldy (Ad. Alföldy, Krajňák), 25. Karoľ (Kristl), 29. Cabúk (Ďurčo, Kovalčík), 33. Šromovský (ts) - 2. Flynn (Philpott), 14. Kirkpatrick, 21. Stewart (Philpott, Flynn), 28. Kirkpatrick (Snedden), 42. Flynn (Dimitrov, Stewart), 52. Dimitrov

O výsledku finálového zápasu proti Kanade informoval portál hokejbalového šampionátu juniorov zilina2024.sk. Začiatok zápasu bol horúci, no ale hneď po prvej minúte skóroval mladý Jordan Flynn. Vyrovnanie zabezpečil gólom Róbert Krajňák po samostatnej akcii na 1:1. Po viacerých gólových oslavách a emočných vypätiach však boli diváci svedkami viacerých vylúčení, ktoré značne dramatizovali každú minútu zápasu. Keilan Kirkpatrick však ešte pred koncom prvej tretiny poslal svoje národné mužstvo opäť do vedenia na 1:2.

WhatsApp Image 2024-07-07 at 17.57.34_1600x1200.jpeg Zdroj: zilina.sp21.sk

Druhá tretina sa niesla v napätom duchu a vysokom tempe. V 19. minúte bol vylúčený Blake Strain za sekanie a jeho vylúčenie dokázali mladí Slováci využiť. Alex Alföldy zabezpečil vyrovnanie na 2:2, no našinec sa z neho dlho netešil. Už o necelú polminútu totiž Nolan Stewart premenil svoju šancu.

Vyrovnanie prišlo až v 25. minúte, kedy Radovan Kristl prihral Petrovi Karoľovi. Ten šancu premenil a uspel vyrovnaním na 3:3. V 28. minúte však Kanadu opäť dostal do vedenia Kirkpatrick, ktorý dal už svoj druhý gól zápasu. Kanaďan Brady Snedden však bol o pár chvíľu potrestaný za nešportové správanie. Jeho vylúčenie využil Juraj Jonas Ďurčo, ktorý pálil od modrej čiary a až Samuel Cabúk z dorážky vyrovnal na 4:4. Ťažké časy zažívali Slováci aj v závere tretiny, kedy Róbert Krajňák dostal vysoký trest piatich minút a zákaz hrať až do konca zápasu. Kanaďania však túto výhodu nepremenili na gól.

WhatsApp Image 2024-07-07 at 17.57.35_1600x900.jpeg Zdroj: zilina.sp21.sk

Slováci boli titulu na dosah v tretej tretine, kedy ich k nemu v 33. minúte priblížil Tomáš Šromovský. Ten premenil trestné strieľanie a bolo 5:4. Vyrovnal až v 42. minúte kanadský kapitán Jordan Flynn. V takomto stave hra putovala do preĺženia, kde v 52. minúte definitívne rozhodol kanadský obranca Radoslav Dimitrov. Jeho gólom sa kanadskí reprezentanti do 16 rokov dočkali vytúženého titulu. Slováci si zo stretnutia odnášajú strieborné medaily.

Róbert Alföldy, tréner slovenskej reprezentácie: „Čo povedať... Išli sme si od začiatku turnaja za svojím snom, predvádzali sme výborný hokejbal, no pribrzdili nás v rozlete vylúčenia. Tie nás stáli obrovské množstvo síl, ktoré nám chýbali v závere zápasu. Musím však vyjadriť absolutórium môjmu tímu, zložiť pred chlapcami povestný klobúk, pretože od prvej chvíle tu predvádzali skvelú hru svetovej kvality. Myslím si, že dnes neprehral horší tím, vyhral šťastnejší tím."

Tyler Anderson, tréner kanadskej reprezentácie: „Je to úžasné, bojovali sme celý turnaj a dnes sme získali odmenu v podobe zlatých medailí. Dnes to bolo predovšetkým o odolnosti, fyzickej aj mentálnej, rýchlo sme skórovali, potom sme inkasovali, získali sme presilovku, potom sme sa dostali do oslabení, bolo to ako na hojdačke až do konca. V predchádzajúcom zápase so Slovenskom sme mali hluchú 15-minútovú pasáž, dnes sme prišli pripravení hrať od začiatku.”


Súvisiaci článok
Hokejbalisti obsadili Žilinu. Majstrovstvá sveta juniorov sú v plnom prúde, Slováci sa postavili Američanom (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť