Obsahujú tiež vlákninu, ktorá pomáha regulovať trávenie. Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava na to poukázal na sociálnej sieti.
Ríbezle sú bohaté na omega 3-mastné kyseliny, obsahujú vitamín C, rutín, betakarotén, kryptoxantín, zea-xantín a je v nich tiež vysoký obsah vápnika, horčíka a mangánu. „Vysoký obsah vitamínu C, karotenoidov, retinolu, vápnika, železa a ďalších životne nevyhnutných živín robí z ríbezlí ovocie vhodné pre posilnenie našej obranyschopnosti,“ priblížila vedúca odboru podpory zdravia a výchovy k zdraviu Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Zuzana Klinčáková.
Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com
Ríbezle tiež pomáhajú v boji proti vírusovým a bakteriálnym infekciám a majú aj diuretický účinok, teda čistia telo od škodlivých látok „Protizápalové, antibakteriálne a antioxidačné vlastnosti čiernych ríbezlí dokážu pomôcť bojovať proti množstvu kožných ochorení. Preto sa olej z čiernych ríbezlí používa na liečenie ekzému, psoriázy a atopickej dermatitídy,“ dodal Regionálny úrad verejného zdravotníctva.
Upozornil, že vysoký obsah vitamínu C v ríbezliach môže spôsobovať problémy ľuďom, ktorí majú problémy so žalúdkom a trpia žalúdočnými ochoreniami ako je gastritída, reflux či kyselina. Takisto nie sú vhodné pre alergikov.
Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk
Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť