Streda 02. 10. 2024 20:05:47 | Meniny má Levoslav

Dobrá správa: V národných parkoch pribudli ďalšie zberné nádoby na zálohované obaly

V národných parkoch pribudli ďalšie zberné nádoby na zálohované fľaše a plechovky.

TASR|5. júl 2024|11:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Národný park Nízke Tatry a npvelkafatra.sk

Súvisiaci článok
Prekvapivý výskum na Starhrade: Objavili archeologické poklady z praveku a stredoveku
Čítajte viac >

Celkovo budú v 17 lokalitách v siedmich národných parkoch. Návštevníci nájdu zberné nádoby na frekventovaných miestach. TASR o tom informovala marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

Cieľom úsilia správcu je predchádzať vzniku voľne pohodeného odpadu od fliaš či plechoviek od nápojov v miestach a zároveň zálohom darovaným návštevníkmi prispieť k lepšej ochrane národných parkov," priblížila Farka.

Lokality, v ktorých zberné nádoby osadili vlani, zostávajú nezmenené. Nové nádoby na zálohované obaly nájdu turisti v Národnom parku Slovenský raj, na parkovisku pri Dobšinskej ľadovej jaskyni, v Národnom parku Poloniny, v areáli Grófskych chyžiek a v Národnom parku Nízke Tatry, na vrchole Kráľovej Hole a na parkovisku pri Demänovskej doline. „Nádoby sú nainštalované na miestach, ktoré vyhodnotili správy národných parkov ako strategické s vysokou frekvenciou pohybu návštevníkov," podotkla Farka.

Okrem nádob na zálohované obaly správca v spolupráci s národnými parkami na primeraných miestach v parkoch rozmiestni aj informačné plagáty, ktoré návštevníkom priblížia možnosti venovať záloh na ochranu a rozvoj parkov. Plagáty budú podľa Správcu zálohového systému preložené do ďalších šiestich jazykov.

„Snažíme sa rôznymi spôsobmi rozširovať možnosti, ako znížiť množstvo voľne pohodeného odpadu. Teší nás, že návštevníkom a turistom v národných parkoch záleží na ochrane a čistote prírody, čoho dôkazom sú aj rýchlo sa plniace nádoby na zálohované obaly v už osadených lokalitách," povedal riaditeľ Správcu zálohového systému Marián Áč.


Súvisiaci článok
Zmena poskytovateľa internetu bude jednoduchšia: Zákazníci budú po novom chránení vyhláškou
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť