Štvrtok 04. 07. 2024 09:21:23 | Meniny má Prokop

Prekvapivý výskum na Starhrade: Objavili archeologické poklady z praveku a stredoveku

Na Starhrade v Žilinskom kraji sa v mesiaci jún so súhlasom Krajského pamiatkového úradu v Žiline realizoval archeologický výskum severného svahu hradného kopca. Odborníci našli prekvapivé archeologické predmety.

Radka Kostánová|1. júl 2024|10:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/ pmza.sk a hrady-zamky.sk

Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Jánošíkova divoká jazda pri obci Sklabiňa
Čítajte viac >

Zástupcovia Považského múzea spolu s archeológmi na webovej stránke informovali o prekvapivom výskume na Starhrade, ktorý odhalil archeologické nálezy.

Výskum sa uskutočnil na severnom svahu hradného kopca, ktorý už v minulosti ukázal, že skalnaté bralo týčiace sa nad meandrom Váhu bolo zrejme osídlené už v praveku.

Ako priblížilo vedenie Považského múzea, prudký severný svah na kopci bol systematicky preskúmaný pomocou detektorov kovov vo viacerých etapách archeológmi Zuzanou Stanekovou z múzea a Marekom Bothom zo Slovenského národného múzea v Martine.

Záverečná etapa výskumu sa konala pod prísnym dohľadom archeológov v piatok 21. júna 2024. Všetky získané nálezy, ktoré sa našli, boli starostlivo fotograficky aj polohopisne zdokumentované.

clanok_na-web_priloha-430x736.jpg Zdroj: pmza.sk

„Z najzaujímavejších nálezov možno spomenúť ostrohy a železné a bronzové spony na spínanie odevu či predmincovné platidlo. Mladšiu, stredovekú fázu osídlenia reprezentujú nálezy hrotov šípov do kuší, konské podkovy, ostroha, pracka z ostrohy, stavebné kovania a podobne. Najvýznamnejším nálezom je strieborná minca uhorského kráľa Ondreja II z rokov 1205 – 1235. Dátum razby tejto mince totiž o niekoľko desaťročí predbieha dosiaľ predpokladaný vznik hradu, ktorý sa datoval niekedy na koniec 13. storočia. Objav mince zo začiatku 13. storočia naznačuje, že hrad zrejme vznikol ešte pred tatárskym, mongolským, vpádom do Uhorska, ku ktorému došlo v rokoch 1241 – 1242,“ priblížili nálezy odborníci.

Dobrou správou tiež je, že všetky predmety, ktoré sa našli, budú neskôr skatalogizované a odovzdané konzervátorke kovu Považského múzea, Barbore Lokajovej, ktorá ich zbaví korózie a zakonzervuje tak, aby nedochádzalo k ich ďalšiemu poškodzovaniu.


Súvisiaci článok
Spríjemnite si leto čítaním: Do Považského múzea pribudli unikátne tituly za viac ako 1,5-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť