Piatok 05. 07. 2024 04:02:14 | Meniny má Cyril, Metod

Plánovaný integrovaný dopravný systém spojí Trenčiansky a Žilinský kraj

Trenčiansky samosprávny kraj a Žilinský samosprávny kraj plánujú spoločne s krajskými mestami Trenčín a Žilina vytvoriť od 1. januára budúceho roka spoločný integrovaný dopravný systém.

TASR|2. júl 2024|13:33:55

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Súvisiaci článok
Rekonštrukcia Štefánikovej ulice v Žiline postupuje do ďalšej etapy
Čítajte viac >

Zámer vytvorenia spoločného integrovaného dopravného systému schválili zasadnutí poslanci Zastupiteľstva Trenčianskeho samosprávneho kraja v pondelok 1. júla.

Podľa vedúceho odboru dopravy Úradu Trenčianskeho samosprávneho kraja Radovana Hladkého je zámerom Trenčianskeho samosprávneho kraja vytvorenie spoločného organizátora integrovaného dopravného systému Trenčianskeho samosprávneho kraja a Žilinského samosprávneho kraja s pracovným názvom integrovaný dopravný systém Sever pripojením sa do už fungujúcej spoločnosti Integrovaná doprava Žilinského kraja. Pripojenie sa do existujúcej integrovanej dopravy Žilinského samosprávneho kraja je efektívnejšie ako vytvorenie samostatného integrovaného dopravného systému, keďže Žilinský samosprávny kraj má dlhodobo nastavené procesy pri vytváraní a riadení integrovanej dopravy, skonštatoval Hladký.

Trenčiansky samosprávny kraj a Žilinský samosprávny kraj podpísali spoločné memorandum so zámerom vytvoriť spoločný integrovaný dopravný systém. V novom integrovanom dopravnom systéme Sever by mali Trenčiansky samosprávny kraj a Žilinský samosprávny kraj vlastnícky podiel každý po 35 percent, mestá Žilina a Trenčín každé po 15 percent. Návrh obsahuje aj klauzulu o zvýšení základného imania zo súčasných 50 000 na 100 000 eur.

Predpokladané náklady zo strany Trenčianskeho samosprávneho kraja, po odrátaní predpokladaných výnosov, pre rok 2025 predstavujú 212 494 eur a vklad do základného imania spoločnosti integrovaného dopravného systému Sever 32 500 eur. Do konca rok tohto roku by mal prebehnúť schvaľovací proces v zastupiteľstvách jednotlivých spoločníkov (Žilinský samosprávny kraj, Trenčiansky samosprávny kraj, mesto Žilina, mesto Trenčín).

Zastupiteľstvu Trenčianskeho samosprávneho kraja bude predložený návrh na uzatvorenie spoločenskej zmluvy integrovaného dopravného systému Sever s návrhom rozpočtu a financovania pre prvý rok fungovania.


Súvisiaci článok
Letné prázdniny ovplyvnia aj autobusové spoje na Orave. Nový režim by vám nemal uniknúť
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť