Sobota 06. 07. 2024 18:59:52 | Meniny má Patrik, Patrícia

Nezmeškajte prehliadku Vlkolínca počas letnej sezóny. Jedinečnou architektúrou vás prevedú vyškolení historici

O histórii, architektúre a tradíciách pamiatky UNESCO Vlkolínec pri Ružomberku návštevníkom porozprávajú vyškolení historici a lektori. Pravidelné prehliadky sú novinkou tohtoročnej letnej sezóny v podhorskej osade. TASR o tom informoval hovorca Ružomberka Vladimír Miškovčík.

TASR|3. júl 2024|09:00:38

Zdroj: ruzomberok.sk

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Podhorská osada Vlkolínec
Čítajte viac >

Turisti sa dozvedia, prečo osada vznikla tam, kde vznikla, ako prišla k svojmu názvu a čím sa živili jej prví obyvatelia. „Prechádzka vedie pomedzi jedinečné drevené domčeky s pôvodnou architektúrou. Pravidelné prehliadky sú v slovenskom jazyku, počas júla a augusta denne o 11:00 a 14:00 hodine," priblížil hovorca.

Prehliadky sa začínajú na parkovisku pri vstupe do podhorskej osady. Tematický okruh je približne kilometer dlhý a turisti ho absolvujú za zhruba jednu hodinu. V ponuke sú i prehliadky mimo pravidelných termínov alebo v anglickom jazyku. Rezervácia je možná e-mailom na tour@vlkolinec.sk. Návštevníci môžu využiť aj audio sprievodcu a spoznať obec a jej históriu kedykoľvek.

Vlkolinec_Letak.jpg Zdroj: ruzomberok.sk

V soboty a nedele vo Vlkolínci pokračujú ukážky tradičných slovenských ľudových remesiel. „Turisti spoznajú prácu medovnikárov, hrnčiarov, krojárov, košikárov či drotárov. Zoznámia sa so snovaním, s háčkovaním, tkaním, plstením, korálkovaním, kváskovaním aj výrobou tradičných výrobkov zo šúpolia," vymenoval Miškovčík. Program je pripravený od 10:00 do 17:00 hodiny v Humne pri Roľníckom dome.

Pamiatku UNESCO Vlkolínec podľa odhadov z radnice ročne navštívi zhruba 60 000 až 80 000 turistov.


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Unikátny park v Liptovskom Jáne s miniatúrami slovenských pamiatok
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť