Streda 03. 07. 2024 01:39:13 | Meniny má Miloslav

Otravujú vás už chemické spreje a postreky? Proti komárom môžete vyskúšať aj prírodné repelenty

Ich bzučanie a následné svrbivé štípance sú najväčším strašiakom leta. Áno, reč je o komároch, ktoré sa opäť vo veľkom prebudili a hlavne v prírode sú veľkou otravou. Komáre sú nepríjemnou súčasťou letných radovánok, no napriek tomu ich môžeme odohnať aj inak než agresívnymi sprejmi.

Michal Szentivanyi|30. jún 2024|11:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vo viacerých miestach Žilinského kraja sa stráca voda. Situácia sa nezmenila ani na rieke Rajčianke
Čítajte viac >

O možných prírodných alternatívach napísal aj portál vysetrenie.sk. Komáre nie sú nikdy príjemnou záležitosťou a niektoré dokonca vedia prenášať aj nebezpečné choroby.

Úrad verejného zdravotníctva na svojom webe upozornil na nástrahy, ktoré vam hrozia pri vysokom počte bodnutí komárom. Podľa ich záverov vysoké množstvo štípancov spôsobuje u ľudí nervozitu, zníženie sústredenosti, nepozornosť, nespavosť či podráždenosť.

1877.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

„Samotné bodnutie vyvolá lokálnu imunitnú reakciu, ktorú vnímame ako bolesť, pálenie, svrbenie, sčervenanie a opuch," informoval úrad. Normálna imunitná reakcia sa však podľa odborníkov môže u niektorých osôb zmeniť na alergickú reakciu. Výskyt ochorení prenášaných komármi je na Slovensku, našťastie, veľmi zriedkavý. „Komáre sú človekom vnímané ako obťažujúci hmyz znižujúci komfort, respektíve kvalitu života obyvateľov, a to aj pri miernom premnožení," dodal Úrad verejného zdravotníctva.

Ten ešte podotkol, že komáre najviac útočia ráno, hodinu pred a hodinu po východe slnka a rovnako večer po západe slnka. „V lesoch a pri zamračenej oblohe napádajú ľudí a zvieratá v priebehu celého dňa. Pri kalamitnom výskyte pôsobia vonku obťažujúco aj celých 24 hodín," uzavrel úrad.

Levanduľová pomoc

Trápenie pre komáre môže zmierniť aj levanduľa. Tá je nielen krásna na pohľad, ale okrem toho aj príjemne vonia. Málokto však vie, že rozdrvené kvety levandule uvoľňujú olej, ktorý odpudzuje tento nepríjemný hmyz. Levanduľa je však výborná a multifunkčná aj v tom, že zmierňuje podráždenú pokožku, takže ju môžete použiť aj na prípadné štípance.

Citronelový olej

Ako prvý sa núka citronelový olej, ktorý je už po rokoch skúseností pravidelnou výbavou medzi prírodnými repelentmi. Jeho vôňa je totiž pre komáre neznesiteľná. Stačí vám len niekoľko kvapiek do aromalampy alebo na vonné sviečky a komáre budú dvakrát premýšľať o tom, či sa budú pri vás zdržiavať.

31857.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Škoricový olej

Skúsení kuchári určite poznajú škoricový olej, ktorý je nielen skvelým doplnkom do kuchyne, ale aj účinným repelentom. Škoricový olej môže zabíjať vajíčka komárov a odpudzovať dospelé jedince. Už v zárodku si tak viete poradiť s možnou hrozbou vo vašej domácnosti. Pozor si však dávajte pri jeho aplikácii na pokožku a rieďte ho vodou. Mohol by vám totiž podráždiť kožu.

Gerianol

Geraniol sa získava z rastlinných olejov citronela lemongrass. Ide o veľmi účinný repelent, ktorý podľa niektorých názorov poskytuje ochranu na dve až štyri hodiny. Vyhnite sa však tomu, aby sa vám dostal do oči. Opatrnosť je však na mieste aj v prípade, že ho aplikujete na citlivú pokožku.

Neemový olej

Ďalšou cestou je aj neemový olej. Ten môže poskytnúť viac ako 70-percentnú ochranu počas troch hodín. Jeho účinnosť je však nestála, no aj tak je veľmi dobrou prírodnou alternatívou voči chemickým sprejom. Aj neemový olej nezabudnite riediť s vodou, aby nedošlo k podráždeniu pokožky.


Súvisiaci článok
Bocianie mláďatá vo Varíne boli okrúžkované. Škôlkari a ľudia z národného parku im vymysleli tieto mená
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť