Utorok 02. 07. 2024 08:10:13 | Meniny má Berta

Žilina má s Bulvárom ďalšie plány. Po presune cyklistov sa hovorí aj o osadení rôznofarebnej dlažby (VIDEO)

Najznámejšia mestská pasáž v Žiline si prejde obnovou a viacerí si už určite všimli aj zmenu v prípade cyklistickej cesty. Radnica odhalila svoje plány s Bulvárom do blízkej, no aj do vzdialenejšej budúcnosti.

Michal Szentivanyi|28. jún 2024|08:00:01

Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina-gallery.sk a zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Bulvár prechádza zmenou v doprave. Cyklotrasa sa po novom bude nachádzať na vozovke
Čítajte viac >

Historická časť mesta prešla zmenou už počas posledných dní, kedy sa cyklisti presunuli z chodníkov smerom na vozovku. Mesto tento krok odôvodnilo aj tým, že cyklisti mohli ohroziť chodcov pri blízkych prevádzkach s terasami. Tie sa podľa primátora mesta Petra Fiabáne hlavne v období po covide na Bulvári výrazne rozrástli. „Ten dôvod je ten, že v tejto časti nám od konca covidu vyrástlo veľa terás. Tie významným spôsobom zasiahli do pešej časti, a to z obidvoch strán. Narastal nám počet kolízií medzi cyklistami a ľuďmi, ktorí trávia čas na terase," povedal Fiabáne s tým, že do obdobia covidu táto záležitosť nebola takým veľkým problémom.

Chodci zmenu vítajú, cyklisti až tak nie

Ten sa však postupne vykryštalizoval a kritika sa zdvihla aj zo strany cyklistov, ktorí sa po presune na vozovku už necítia tak bezpečne, ako na chodníku, kde bola cyklotrasa predtým. „Jediným riešením bolo, aj z hľadiska toho, ako je Bulvár vystavaný, umiestniť cyklistov na cestu. Tým, že sme tú zónu spomalili na 30 kilometrov za hodinu, tak by aj vodiči mali prispôsobiť rýchlosť tejto zmene," vyjadril Fiabáne svoje očakávania.

449124738_808119574794328_1306552442690485740_n.jpg Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

„Som si vedomý toho, že ten stav nie je ideálny. A uvedomujem si aj to, že tak, ako je to riešené dnes, tak to môže zase spôsobovať kolízie na ceste," vyjadril svoje obavy primátor, ktorý vyzval cyklistov a aj vodičov na väčšiu obozretnosť. „Jediný spôsob, ktorý sa tu núka a ktorý preveríme je, že presunieme piktogram na ľavú časť vozovky," spomenul ďalší spôsob riešenia situácie Fiabáne.

BULVÁR 3_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Mesto chce ľahšiu rekonštrukciu Bulváru už budúci rok

„Máme pripravenú ľahšiu verziu rekonštrukcie Bulváru. Nebude plnohodnotná, a to aj preto, že Bulvár už má svoju schválenú projektovú dokumentáciu a štúdiu. Pevne verím, že sa k tejto ľahšej rekonštrukcii dostaneme už budúci rok. Spočívať bude vo výmene povrchov chodníkov. Pôjde tam dlažba. Tá by mala byť adekvátna k architektúre Bulváru z 50. rokov minulého storočia. Dlažba bude typizovaná na 2 typy. Jeden typ bude bližšie k domom a bude tiež vymedzovať priestor terás, ten druhý bude na zvyšnej časti chodníku, kde bude tiež upravené okolie stromov. Opravená bude tiež cesta a po výmene teplovodu bude tiež zrevitalizovaná zeleň," poskytol svoj pohľad do budúceho roka primátor.

CYKLISTI 1_1600x1200.jpeg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Celý rozhovor s primátorom Petrom Fiabáne na tému zmien na Bulvári nájdete nižšie:


Súvisiaci článok
Na Bulvári budú operovať ťažké stroje. Radnica oznámila čas, kedy sa chystá frézovanie cyklotrasy
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť