Nedeľa 30. 06. 2024 09:07:42 | Meniny má Melánia

Peter Martinček zo žilinského divadla: Na letnej dovolenke nesmú chýbať tí správni ľudia

Mestské divadlo Žilina na leto zatvorilo svoje brány a s návštevníkmi sa opäť uvidí v septembri. Peter Martinček, herec žilinského divadla, nám v rozhovore prezradil detaily o inscenácii Kreutzerova sonáta/Čia vina? a priblížil svoje plány na leto.

Radka Kostánová|27. jún 2024|10:00:34

Zdroj: divadlozilina.eu

Súvisiaci článok
Michal Koleják sa lúči s divadelnou sezónou a teší sa na letnú prestávku: Svoj čas venuje aj detskému táboru
Čítajte viac >

Tohtoročná sezóna v Mestskom divadle Žilina sa pred pár dňami skončila. Predstavenia sa budú hrať opäť v septembri, zatiaľ čo herci z divadla načerpajú silu počas letného obdobia.

Peter Martinček je od sezóny 2021/2022 členom umeleckého súboru Mestského divadla Žilina. V rozhovore pre našu redakciu priblížil detaily z inscenácie Kreutzerova sonáta/Čia vina? a prezradil aj to, aké má plány na leto.

Ako sa vám hralo v modernom spracovaní historického diela Kreutzerova sonáta/Čia vina?

„Inscenácia Kreutzerova sonáta/ Čia vina je moja srdcovka v repertoári Mestského divadla Žilina, a to hneď z niekoľkých dôvodov. Prvým je autorské spracovanie, na ktorom sa podieľal režisér Pavol Viecha, dramaturgička Mestského divadla Žilina Daniela Brezányová a Matej Feldbauer. Autori sa zamerali na základnú dejovú linku, čiže text zbavili všetkého, čo by ho spomaľovalo a obohatili ho o svoj humor a nadhľad. Práve ten humor dodáva hre "glance" a zároveň bol výzvou. Komika v tejto inscenácii je postavená na cynickom až čiernom humore, čo bolo pre nás zaujímavé pri spracovaní, keďže sme to museli čo najlepšie priblížiť divákovi, aby sme ho takpovediac "namotali". Ďalším zaujímavým aspektom je trojjedinosť postavy, a teda jednu postavu, Pozdnyševa, hrajú traja herci. V takomto prípade musíte pracovať nielen so sebou, ale snažíte sa rozmýšľať ako vaši kolegovia, potrebujete sa do nich vcítiť, naladiť sa na seba, z čoho potom vznikajú zaujímavé situácie v rámci repríz. Inscenácia vďaka tomu rastie a je od predstavenia k predstaveniu lepšia a lepšia.

Nadčasovosť textu zabezpečuje, že sa tam nájdeme aj v tejto dobe, nemyslím vo vyústení, ale práve v každodennom partnerskom živote, ako ľahko vie človek začať žiarliť, aké maličkosti nám vedia prekážať jeden na druhom, či moment, kedy si uvedomíte, že nadmerné rozmýšľanie alebo ako sa teraz často používa "overthinking", nie je výmysel tejto doby."

448680822_1035279128605223_6500590239286142611_n.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Bolo niečo, čo Vás na živote Tolstého prekvapilo?

„Tolstého život je plný protichodných myšlienok a činov. Za taký najžiarivejší príklad považujem situáciu, ktorá sa mu stala s jedným z jeho rumunských učencov. Mladý obdivovateľ si na základe učenia Tolstého dal odoperovať genitálie, aby viac nebol hnaný touto ľudskou túžbou. Zvrat prišiel v momente, kedy tento mladý človek zavítal k Tolstému domov, kde videl, že Tolstý žije na panstve, má veľa detí a nie je vylúčené, že deti služobníctva by mohli byť tiež jeho deťmi. Tejto téme sa v podstate venujeme v inscenácii: Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome. Dušan Makovický bol lekár, ktorý sa narodil v Ružomberku a pôsobil v Žiline, a mimo iné bol osobným lekárom Leva Tolstého. Snažil sa žiť podľa jeho učenia, takpovediac bol ním posadnutý, ale Tolstého myšlienky sa nie vždy stretávali s realitou. Tolstý hovoril, že chudobný človek je vyvolený, silný duchom i telom, ale slovenský chudobný človek, živený v podstate len zemiakmi, kapustou a alkoholom, sa nestretal s touto predstavou."

Ako si predstavujete dokonalú dovolenku? Kam plánujete ísť toto leto?

„Moja dokonalá dovolenka musí obsahovať zaujímavé miesta, či už prírodné úkazy alebo historické. Za takéto dovolenky považujem moju návštevu Islandu, kde som sa absolútne zamiloval do tamojšej panorámy. Horúce pramene, nekonečná zasnežená "mesačná" krajina, vodopády, polárna žiara, ľadovce. A na druhej strane Cyprus, konkrétne Pafos, kde som navštívil niekoľko múzeí, historické nálezisko rímskej kultúry so zachovanými mozaikami z pred 2-tisíc rokov. Okrem Pafosu bol pre mňa takýto zážitok aj Rím a Vatikán. Samozrejme, že si rád spočnem pri mori, ale akonáhle viem, že v okolí je niečo k videniu, tak mi to nedá a musím to ísť preskúmať. Taktiež milujem ochutnávať tamojšie špeciality. Snažím sa vždy vyhradiť si jeden deň na gastro zážitky. Avšak, doposiaľ som nejedol žiadnu bizarnosť, aj keď pravdupovediac sa o to ani nesnažím. Tento rok sa chystám na rodinnú dovolenku do Chorvátska, verím, že ho preskúmam viac, ako keď som tam chodieval, keď som bol malý. Teším sa na tamojšie more, ktoré za mňa patrí medzi najkrajšie, v ktorých som kedy plával, na tamojšiu kuchyňu a Ožujsko."

353859207_758956709570801_456583505113326821_n.jpg Zdroj: Robert Tappert

Čo by podľa vás nemalo na letnej dovolenke chýbať? Čo si so sebou vždy zbalíte?

„Na dovolenke nesmú chýbať tí správni ľudia. Keď je dobrá partia, tak aj nevydarené počasie je niekedy dar z neba. V každom prípade si vždy zbalím nejakú doskovú hru či vedomostný kvíz do vačku, ktorý vie skrátiť čakanie na letisku, či dlhú cestu autom. Hlavne, keď lietam, tak si toho moc nebalím, snažím sa vždy zbaliť do môjho červeného batoha, ktorý som mal ako školskú tašku, a ktorý ma sprevádza na potulkách po svete a zatiaľ ma nikde nezradil. Dokonca som sa bol schopný pobaliť len do neho, keď sme išli na Island, takže na dobrej dovolenke nechýba ani môj červený batoh," dodal Peter Martinček z Mestského divadla Žilina.


Súvisiaci článok
Michal Tomasy o plánoch na leto: Dom so záhradou, altán s hojdačkou a pecou na pizzu, viac mi netreba
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť