Nedeľa 30. 06. 2024 10:01:56 | Meniny má Melánia

Vo viacerých miestach Žilinského kraja sa stráca voda. Situácia sa nezmenila ani na rieke Rajčianke

Rieka Rajčianka vyschla a podľa informácií z Televízie TA3 nie sú doteraz známe dôvody, prečo sa voda na dvojkilometrovom úseku stratila. Úrady chceli urobiť akútne opatrenia, ktoré by rieka potrebovala, no zatiaľ sa situácia nezmenila.

Radka Kostánová|25. jún 2024|14:00:07

Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Polícia riešila nehodu medzi Rajeckou Lesnou a Fačkovom. Vodiči zažili nepríjemné prekvapenie (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Televízia TA3 vo svojej reportáži priblížila prípad vyschnutej rieky Rajčianky. Podľa ich informácií nie sú doteraz známe dôvody, prečo sa na dvojkilometrovom úseku stratila voda.

Dobrovoľníci z miesta vyzbierali stovky rakov, pretože chceli vodných živočíchov zachrániť. V prírode ide o nevyčísliteľné škody najmä na populácii pstruha potočného. V minulosti sa s týmto prípadom spomínalo aj vykonanie hydrogeologického prieskumu, ktorý by mal odhaliť príčiny vyschnutia, no dodnes ani nezačal.

„Vzhľadom ku skutočnosti, že náš podnik pre tento rok dostal len päť percent z požadovaných a odôvodnených finančných zdrojov zo strany štátu nebola táto analýza ani v tomto roku zaradená medzi investičné priority,“ priblížil pre TA3 Marián Bocák, hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku.

xIMG_8415.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk

Televízia TA3 svoje otázky najskôr smerovala na Okresný úrad v Žiline. Ten ich následne presmeroval na envirorezort. Ministerstvo na otázky televízie zatiaľ nereagovalo.

Bocák doplnil, že analýza, ktorá by komplexne zhodnotila vplyv odberu podzemných vôd na rieku Rajčianka, by mala slúžiť zároveň ako podklad pre štátnu vodnú správu, pre ďalšie konania a vydávanie povolení pre odbery podzemných vôd.

Pozitívna správa

Kým sa voda stráca a odborníci ešte nemajú východisko, spoločnosť Kofola, ktorá v lokalite čerpá podzemnú vodu, založila podľa informácií od TA3 nadáciu, aby túto katastrofálnu situáciu vyriešila. V Rajeckej doline chce postupne zadržať 250 miliónov metrov kubických vody ročne.

„Predstavte si sedem takýchto galónov, ktoré by tu mali byť, bude to asi jedna veľká nádoba, ktorá bude zakopaná pod zemou a bude zbierať vodu z prístreška, ktorý by sme tu chceli vybudovať,” vyjadril sa pre TA3 ekológ Miroslav Kubín.

Voda sa tiež stráca v ďalších regiónoch. Situácia je zlá aj na Kysuciach, Orave či Malej Fatre. Na klimatické zmeny však zareagovala žilinská župa. Do dvoch rokov by chcela mať vypracovanú hydrogeologickú štúdiu celého Žilinského kraja.

xIMG_4489.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina-gallery.sk


Súvisiaci článok
Červený kríž zdvíha varovný prst. Pred letnými radovánkami vo vode rešpektujte niekoľko zásad!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť