Piatok 05. 07. 2024 04:42:16 | Meniny má Cyril, Metod

Bocianie mláďatá vo Varíne boli okrúžkované. Škôlkari a ľudia z národného parku im vymysleli tieto mená

Bocianie mláďatá z hniezda vo Varíne pri Žiline okrúžkovali v piatok 21. júna pracovníci Správy Národného parku Malá Fatra. V budúcnosti ich tak bude možné spätne identifikovať. Prišli sa na to pozrieť predškoláci z materskej školy vo Varíne. Správa národného parku o tom informovala na sociálnej sieti.

TASR|22. jún 2024|17:00:21

Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Roman Hanc a Facebook/Národný park Malá Fatra

Súvisiaci článok
Online dovolenky sú hitom sezóny: Mobilné platby v zahraničí oceňujú najmä mladí Slováci
Čítajte viac >

Pôvodne bolo v hniezde vyliahnutých päť mláďat, no pred pár týždňami našiel jeden zo zamestnancov národného parku jedno z nich vyhodené pod hniezdom. „Vzhľadom na to, že toto mláďa bolo už na prvý pohľad podstatne menšie od svojich súrodencov, je viac než pravdepodobné, že bolo z hniezda vyhodené rodičmi, ktorí usúdili, že toto mláďa je podstatne menej životaschopné ako jeho súrodenci. Napriek tomu, že nám ľuďom to môže prísť smutné, ba až drastické, v prírode platí, že prežije len ten najsilnejší," vysvetlili zo správy národného parku.

Okrúžkovali teda nakoniec štyri bocianie mláďatá. Spoločne s deťmi vypísali rodné listy a vymysleli pre bociančatá mená Jaško, Jerguš, Jonatán a Jolanka. Pôvodne mali v piatok naplánované aj krúžkovanie mláďaťa v Mojši. Pri príchode k hniezdu však zistili, že v hniezde nie je. „Vzhľadom na to, že ešte pred pár dňami mláďa v hniezde bolo pozorované, predpokladáme, že pravdepodobne búrka spred pár dní zapríčinila jeho vypadnutie," zhodnotili zamestnanci správy Malej Fatry.

Ako dodali, krúžkovanie vtáctva je významná a dôležitá metóda výskumu, vďaka ktorej získavajú cenné informácie o migrácii či hniezdení jednotlivých druhov. Zároveň považujú za dôležité absolvovať takéto akcie aj spolu s deťmi, ktoré sa môžu takýmto spôsobom dozvedieť informácie z praktickej ochrany prírody.


Súvisiaci článok
Žilinská mestská polícia v zajatí bizarných prípadov. V hľadáčiku bol muž s nožom a aj had!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť