Štvrtok 27. 06. 2024 23:00:26 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Nešťastie na cestách: Polícia eviduje od začiatku roka približne 5 000 dopravných nehôd

Polícia eviduje od začiatku roka okolo 5 000 dopravných nehôd, ich počet oproti vlaňajšku stúpol.

TASR|21. jún 2024|13:00:15

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Polícia SR - Žilinský kraj

Súvisiaci článok
Na Orave sa pokúsili vykradnúť bankomat. Zariadenie úplne zdevastovali, orgány zákona prípad vyšetrujú (AKTUALIZOVANÉ)
Čítajte viac >

Apeluje preto na bezpečnosť a ohľaduplnosť u všetkých účastníkov cestnej premávky. Najviac nehôd je zapríčinených nesústredením sa na jazdu. Uviedol to zástupca riaditeľa odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Tomáš Vrábel na spoločnej štvrtkovej tlačovej besede s predstaviteľmi Národnej diaľničnej spoločnosti, Hasičského a záchranného zboru a rezortu dopravy.

V dôsledku dopravných nehôd čelia ohrozeniu nielen vodiči, ale aj pracovníci diaľnic. Podľa štatistík Národnej diaľničnej spoločnosti medzi rokmi 2022 a 2023 stúpol o približne štvrtinu počet diaľničiarov, ktorí sa ocitli v ohrození pre nehodu spôsobenú iným motoristom. „V roku 2022 bolo 26 našich pracovníkov ohrozených pri výkone svojho povolania, v roku 2023 to bolo už 33 našich ľudí, a to isté tento rok do konca mája, deväť pracovníkov," uviedol generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti Filip Macháček.

Prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič poukázal na to, že hasiči zasahujú na diaľniciach a rýchlostných komunikáciách pravidelne, a to viac ako jedenkrát za deň. Za minulý rok zasahovalo na cestách podľa údajov Hasičského a záchranného zboru celkovo 1 900 hasičov. Najčastejšie boli privolaní k dopravným nehodám.

Predstavitelia rezortu dopravy, hasičov, záchranárov, polície a diaľničiarov sa v tejto súvislosti vo štvrtok zapojili do neformálneho dňa bezpečnosti na cestách, iniciatívy, ktorá je zameraná na bezpečnosť diaľničiarov. Zároveň prebehla kampaň zameraná na motoristickú verejnosť v Bratislave. Význam dňa podčiarkli tragické udalosti z tohto roka.

Súčasťou iniciatívy bola aj policajná akcia, na ktorej spravidla hliadky diaľničnej polície vykonávali dohľad nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky na úsekoch, kde prebiehali práce na cestách. Vrábel poukázal na to, že napriek tomu, že polícia zisťovala, či vodiči spomaľujú na daných úsekoch, najviac priestupkov zaznamenali v súvislosti s používaním mobilov. „Je to fenomén tejto doby a spôsobuje nám aj v tomto roku, tak ako v predchádzajúcich rokoch, najviac dopravných nehôd (...)," poznamenal.


Súvisiaci článok
Motorkári tunelom Horelica neprejdú. Orgány zákona boli nekompromisné
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť