Štvrtok 27. 06. 2024 22:33:56 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Žilinská radnica hlási úspech: Imobilní dostanú šancu na lepší život

Bezpečnú, včasnú a finančne dostupnú prepravu imobilných osôb bude v Žiline zabezpečovať nové vozidlo. V najnovšom vyhlásení o tom informovala radnica mesta Žilina. Suma na toto vozidlo dosiahla takmer 30-tisíc eur.

Michal Szentivanyi|20. jún 2024|17:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a freepik.com

Súvisiaci článok
Žilinská nemocnica skrýva umelecké poklady. Už ste si ich všimli?
Čítajte viac >

O úspechu, ktorý mesto v tomto segmente dosiahlo, informovala hovorkyňa mesta Žilina, Zuzana Ondrášová. „Radnici sa na jeho kúpu podarilo získať dotáciu vo výške 28-tisíc eur z Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Imobilní občania s trvalým alebo prechodným pobytom v Žiline budú môcť tranzitnú službu využiť na lekárske vyšetrenie, či do inštitúcii kultúrneho a spoločenského života," uviedla v úvode Ondrášová.

V rámci projektu teraz žilinská samospráva zakúpi nové motorové vozidlo s kapacitou pre deväť osôb. Nepôjde len o bežný automobil. Tento bude špeciálne upravený pre imobilných cestujúcich a osoby so zdravotným znevýhodnením.

RADNICA 12.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

„Bezpečnú a komfortnú jazdu zabezpečia tri rady sedadiel, pričom tretí rad bude vyberateľný pre umiestnenie invalidného vozíka. Súčasťou vybavenia vozidla bude aj elektrická hydraulická výsuvná plošina a bočný vysúvací schodík určený na nastupovanie. Mesto Žilina chce týmto krokom zlepšiť dostupnosť sociálnych služieb pre imobilných a zdravotne znevýhodnených občanov," pokračovala Ondrášová.

Špeciálne vozidlo odfinancuje mesto

„Nová prepravná služba prispeje k zvýšeniu kvality života občanov so zdravotným znevýhodnením. Vďaka nej budú mať lepšiu dostupnosť k dôležitým službám a aktivitám, ktoré sú nevyhnutné nielen pre ich každodenné fungovanie, ale aj k ich sociálnemu začleneniu. Preprava bude financovaná z rozpočtu mesta, čím sa zabezpečí udržateľnosť projektu aj v nasledujúcich rokoch,“ povedal o projekte primátor mesta Žilina Peter Fiabáne.

Po schválení dotácie sa vyhlási verejné obstarávanie. Tento proces by mohol podľa radnice potrvať do konca roka 2024. „Prví cestujúci tak prepravnú službu mesta využijú v prvej polovici roku 2025," dodala na záver Ondrášová.


Súvisiaci článok
Dopravný podnik mesta Žiliny upozorňuje na zmeny v cestovnom poriadku
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť