Sobota 28. 09. 2024 13:38:59 | Meniny má Václav

Natália Fašánková z Mestského divadla Žilina: V novej sezóne ju čakajú ďalšie inscenácie, plánuje si oddýchnuť na Liptove

Divadelná sezóna roka 2024 je pomaly na konci. Postupne herci odohrajú svoje posledné predstavenia a pôjdu si zaslúžene oddýchnuť do teplých krajín. Natália Fašánková, rodáčka z Liptovského Mikuláša, ktorú ste v tohtoročnej sezóne mohli vidieť v mnohých inscenáciách, nám v rozhovore priblížila detaily z hry Toto je stred Európy, moja drahá! a prezradila aj to, ako bude tráviť letné obdobie.

Radka Kostánová|21. jún 2024|08:01:12

Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Súvisiaci článok
Radka v meste: Toto je stred Európy, moja drahá! hovorí o stave krajiny. Miestami vás rozosmeje, inokedy rozplače
Čítajte viac >

O pár dní končí divadelná sezóna tohto roka a herci si budú užívať zaslúženú letnú prestávku od Mestského divadla Žilina.

Natália Fašánková, ktorá v žilinskom divadle pôsobí od od sezóny 2021/2022, v našom rozhovore priblížila detaily inscenácie Toto je stred Európy, moja drahá! a prezradila, čo všetko ju čaká počas letného obdobia.

Ako dlho Vám trvalo naučiť sa text skladby, ktorú rapujete v predstavení Toto je stred Európy, moja drahá!?

„Text som písala sama, takže proces vymýšľania textu bol určite náročnejší ako samotné učenie. Keď sme sa s režisérom dohodli na škrtoch (pôvodný text mal vyše 7 minút a žiadne refrény), vytvorila som si karaoke video, na ktorom som niekoľkokrát za deň trénovala. Keďže však ide o rýmovaný a rytmický text, uložil sa mi v hlave rýchlo."

Prispeli ste do inscenácie aj Vy svojimi myšlienkami alebo ste sa podieľali na jej príprave?

„Áno. Ako som spomínala vyššie, rapová skladba je moja práca od nápadu po spracovanie. Chcela som, aby všetky tri výstupy spájala nejaká spoločná téma a keďže som feministka, chcela som rôznymi spôsobmi hovoriť o právach, či situácii žien v našej spoločnosti. Jeden monológ je inšpirovaný skutočným príbehom, kde som študovala rôzne právne materiály, aby som vytvorila hodnovernú scénu výsluchu na polícii. Ďalší monológ je textom českej spisovateľky Aleny Wagnerovej. Tento text sa však tiež stotožňuje s mojimi názormi a myšlienkami. V autorskom projekte ako je tento je nutné, aby sme my- herci prezentovali niečo, čo nás skutočne zaujíma a čím žijeme, pretože inak by fakt, že je inscenácia autorská, stratil význam a verklíkovali by sme len myšlienky niekoho iného."

424591189_932408375558966_5717646301924333344_n-2.jpg Zdroj: Facebook/Mestské divadlo Žilina

Ako plánujete využiť letnú prestávku v Mestskom divadle Žilina?

„Keďže mám za sebou náročnú sezónu, plánujem najmä oddychovať. Síce nenávidím leto a som alergická na slnko, takže oddych vidím skôr ako dospávanie celého roka na gauči s ventilátorom pri hlave. Plánujem však aj cestovať, zúčastním sa na festivale v Karlovych Varoch, kde sa bude premiérovať film Od marca do mája, ktorý som točila pred dvomi rokmi. Navštívim tiež skvelý feministický festival ArtWife v Liptovskom Mikuláši. V divadle nás čaká letný denný tábor... Ako to všetko vymenovávam, vyzerá to tak, že oddychovať ani veľmi nestihnem."

Uvidia Vás návštevníci divadla aj v novej sezóne?

„Jasné. Tento rok som spolu s kolegami a kolegyňami naskúšala štyri nové inscenácie, ďalšie zaujímavé projekty nás čakajú, takže sa budem na všetkých veľmi tešiť opäť v septembri v divadle," dodala Natália Fašánková, herečka Mestského divadla Žilina.


Súvisiaci článok
Radka v meste: Coco Chanel verila, že úspech dosiahnu tí, ktorí počítajú s tým, že urobia chybu (RECENZIA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť