Sobota 28. 09. 2024 04:59:34 | Meniny má Václav

Čerstvá podoba cyklomagistrály v Rajeckej doline. Na projekt pôjde približne 16 až 18 miliónov eur (VIDEO)

Známa oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina mala v posledných dňoch veľa práce. Pripravovali sa na predstavenie novej cyklotepny pri príležitosti začiatku letnej sezóny. Na verejnosť sa už dostali aj plány, kadiaľ by mohla trasa viesť a koľko by mala stáť.

Michal Szentivanyi|15. jún 2024|12:01:22

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Obľúbené cyklobusy hlásia návrat. Nadšenci sa ich čoskoro dočkajú v Žiline, no aj na Liptove a Orave
Čítajte viac >

Predstavenie projektov prebehlo v piatok 14. júna 2024 pri príležitosti otvorenia letnej sezóny 2024. Ide o produkt cyklosprievodcu, cyklookruhy Rajeckou dolinou a Rajeckú cyklomagistrálu. Podujatia sa zúčastnili štátni tajomníci Ministerstva dopravy Denisa Žiláková a Igor Choma, podpredseda Žilinského samosprávneho kraja Peter Weber, starostovia obcí Rajeckej doliny ako aj členovia a partneri OOCR Rajecká dolina.

Plán trasy predstavili verejnosti

Trasu z Rajeckých Teplíc do Čičmian predstavil na brífingu predseda OOCR Rajecká dolina Peter Slyško. „Trasa meria 28 kilometrov a náklady na výstavbu sú odhadnuté na 16 až 18 miliónov eur. Prechádza siedmimi katastrálnymi územiami a v záujme flexibility bude rozdelená na niekoľko stavebných úsekov. Aktuálne sme uzatvorili štúdiu trasovania a radi by sme do konca budúceho roka získali územné rozhodnutie pre stavbu," uviedol Slyško.

asdadadasdasda.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

„Všetko sa bude vyvíjať od toho, ako si budeme počínať a ako budeme postupovať. Táto súťaž je už v procese. Do súťaže pripravujeme ešte ďalšie dva úseky. Jeden z nich by mal ísť priblížne v mesiaci júl a posledný úsek v septembri," povedal počas predstavenia cyklotepny štátny tajomník rezortu dopravy Igor Choma.

dasdadas.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Peniaze chcú zobrať z plánu obnovy

Cyklochodník chce OOCR Rajecká dolina vytvoriť z financií plánu obnovy. Zapojiť sa však môžu aj ďalšie externé zdroje. „V priebehu štyroch rokov sme vyznačili v Rajeckej doline 150 kilometrov cyklotrás, ale súrne potrebujeme vytvoriť hlavnú cyklotepnu a spojnicu so Žilinou. Tá poslúži nielen na cykloturistiku, ale aj pre cyklodopravu, pretože cesta číslo I/64 nie je vhodná na súbežnú dopravu áut a cyklistov," doplnil Slyško.

Trasa cyklochodníka by mohla viesť troma rôznymi trasami. „Vytvorené boli tri alternatívy trasovania, pričom chceme v čo najväčšej možnej miere využívať pozemky štátu, samospráv, prípadne vodohospodárov. Sú tam však aj úseky, kde budeme musieť pristúpiť k majetkovoprávnym vysporiadaniam, procesy ktorých zvyknú byť časovo náročné," uzavrel Slyško svoju prezentáciu.


Súvisiaci článok
Psovod z Ružomberka a jeho štvornohý priateľ Riko dominovali na obranárskych pretekoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť