Streda 03. 07. 2024 03:18:53 | Meniny má Miloslav

Príspevok na pohreb by sa mohol zvýšiť: Návrh prišiel po 17 rokoch

Príspevok na pohreb by sa mohol zvýšiť zo sumy 79,67 eura na 200 eur. Vyplýva to z novely zákona o príspevku na pohreb, ktorú vo štvrtok 13. júna poslanci Národnej rady Slovenskej republiky posunuli do druhého čítania.

TASR|14. jún 2024|18:31:04

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Parkovanie v Dolnom Kubíne: Nová politika sa rozšíri aj na najväčšie sídlisko
Čítajte viac >

Do parlamentu ju predložila skupina poslancov za koaličnú SNS, ktorá návrh odôvodňuje potrebou zohľadniť súčasné ekonomické podmienky a zabezpečiť dostatočnú finančnú podporu pre pozostalých.

„Od poslednej úpravy výšky príspevku na pohreb v roku 2007 došlo k výraznému nárastu životných nákladov vrátane cien pohrebných služieb, čo spôsobilo, že aktuálna suma príspevku je nedostatočná na pokrytie nákladov spojených s pohrebom. Navrhovaná úprava zákona zvyšuje príspevok na pohreb zo sumy 79,67 eura na 200 eur, čím reflektuje infláciu a zmeny cien pohrebných služieb za posledných 17 rokov,“ uviedli predkladatelia.

Zvýšenie príspevku by podľa nich malo prispieť k sociálnej spravodlivosti a mal by viesť k zmierneniu finančného zaťaženia rodín po strate blízkej osoby. Novela by mohla byť v prípade schválenia účinná od 1. januára 2025.


Súvisiaci článok
Prístup k tehotným študentkám zo strany univerzít sa zmení. Poslanci schválili legislatívne zmeny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť