Utorok 02. 07. 2024 00:27:20 | Meniny má Berta

Dospievajúcim z detských domovov kraj podáva pomocnú ruku. Slávnostné otvorenie štartovacieho bývania

Žilinský samosprávny kraj v týchto dňoch slávnostne otvoril štartovacie bývanie pre mladých. Všetko začína v regióne Kysuce v meste Čadca.

Michal Szentivanyi|14. jún 2024|11:00:04

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Ružomberčanov čaká parkovanie po novom! Pravidlá zrejme príjmu o pár dní, všetko by malo začať v septembri
Čítajte viac >

O otvorení štartovacieho bývania v Čadci informovala cez tlačovú správu hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja Eva Lacová. Na Kysuciach vzniklo zariadenie ANTARES. Je to vlastne domov na polceste, ktorý je určený pre mladých ľudí, ktorí opúšťajú detské domovy alebo sa ocitli v nepriaznivej životnej situácii. Rekonštrukcia kraj vyšla na viac ako 470-tisíc eur.

IMG_1331.jpeg Zdroj: zilinskazupa.sk

Kapacita poskytuje ubytovanie 9 osobám

„Novovzniknuté zariadenia organizačne patrí pod súčasné Centrum sociálnych služieb PARK, ktoré je poskytovateľom sociálnych služieb v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja - Čadca. Sociálna služba s kapacitou 9 osôb bude poskytovaná v zrekonštruovaných priestoroch," informovala Lacová.

Projekt je podporený z finančných prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkové výdavky sú 479 016,94 eur, vrátane materiálno-technického zabezpečenia. Realizáciou projektu vzniklo zariadenie poskytujúce sociálnu službu krízovej intervencie – domova na polceste.

„Ide o typ sociálnej služby, ktorá je poskytovaná na určitý čas fyzickej osobe v nepriaznivej sociálnej situácii, ktorá nemá zabezpečené ubytovanie po skončení poskytovania sociálnej služby v inom zariadení, po skončení náhradnej starostlivosti alebo po skončení ochrannej výchovy. Objekt je včlenený do bežnej komunity, čo prispeje prijímateľom sociálnej služby k lepšej integrácii v rámci spoločnosti," prezradila Iveta Ďurišová, riaditeľka odboru sociálnych vecí Žilinského samosprávneho kraja.

IMG_1330.jpeg Zdroj: zilinskazupa.sk

Ľudia, ktorí sa ocitli v nepriaznivej situácii, nájdu pôdu pod nohami

„Vznik takéhoto zariadenia bol jedným z mojich prísľubov a som rada, že sa podarilo tento zámer naplniť . Som rada, že po roku, kedy sme otvárali prvý domov na polceste v Žiline - Bytčici, vzniká prvé zariadenie tohto typu aj v regióne Kysuce. Stane sa súčasťou premyslenej sociálnej siete v našom kraji, ktorá dokáže zachytiť ľudí v kritických životných situáciách, dokáže im pomôcť nájsť pevnú pôdu pod nohami a odraziť sa k lepšej budúcnosti. Verím, že aj Antares nám pomôže v napĺňaní jedného z našich cieľov, a to aby bol Žilinský kraj bezpečným miestom pre život," doplnila predsedníčka kraja Erika Jurinová.


Súvisiaci článok
V Čadci strhnú desiatky rokov starý dom. Jeho dezolátny stav bol evidentný, na mieste úradujú robotníci a buldozéry
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť