Sobota 06. 07. 2024 06:58:40 | Meniny má Patrik, Patrícia

Parkovanie v Dolnom Kubíne: Nová politika sa rozšíri aj na najväčšie sídlisko

Rezidenčné parkovanie v Dolnom Kubíne od pondelka 1. júla rozšíria aj na najväčšie mestské sídlisko Brezovec. Radnica tak chce vytvoriť lepšie podmienky na parkovanie áut pre tamojších obyvateľov. Pre agentúru TASR to potvrdil dolnokubínsky primátor Ján Prílepok.

TASR|13. jún 2024|13:30:17

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Celé Slovensko je na nohách. Polícia so špeciálne vycvičenými psami preveruje bombové hrozby na súdoch
Čítajte viac >

Od roku 2016 funguje rezidenčné parkovanie v centre mesta na uliciach Matúškova, Aleja Slobody a Sládkovičova. „Systém na Brezovci bude mať nastavených niekoľko špecifík, ktoré sa môžu podľa okolností meniť. Ide napríklad o rezidenčné parkovanie len večer a v noci, zjednosmernenie niektorých ulíc, bezplatné návštevnícke hodiny pre návštevy či vyčlenené parkovacie miesta s možnosťou zakúpiť si krátkodobé parkovanie," priblížil primátor.

Dôvodom regulácie statickej dopravy na Brezovci je podľa dolnokubínskej radnice množstvo pribúdajúcich nových vozidiel. Staršie sídliská podľa Prílepka neboli dimenzované na takýto nápor áut. Systém je podobný ako v ostatných slovenských mestách či Európe.

2491.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Šéf radnice ubezpečil, že nový systém je nastavený podľa dopravného prieskumu a projektu. Konzultovali a pripomienkovali ho s dopravnými inžiniermi i mestskými odbornými komisiami. Finálnu verziu odobril dopravný inšpektorát. „Celý mesiac máj a jún sa venujeme realizácii dopravného značenia a intenzívnej komunikácii s obyvateľmi, aby zavedenie systému bolo pre každého čo najjednoduchšie," podotkol Prílepok. Dodal, že pripravili aj asistenčné služby, ktoré pomôžu obyvateľom nainštalovať si aplikáciu či získať rezidenčnú kartu.

„Aj keď nezavádzame nový systém, len rozširujeme ten pôvodný, špecifiká každej ulice si môžu vyžiadať ešte postupné úpravy v celom systéme. Preto počítame, že prvých niekoľko mesiacov budeme zbierať podnety," ubezpečil dolnokubínsky primátor s tým, že následne ich budú vyhodnocovať a podľa toho upravovať systém tak, aby slúžil čo najlepšie obyvateľom. Peniaze z nového parkovacieho systému radnica následne použije v prospech dopravných riešení v danom území.


Súvisiaci článok
Žilinský kraj má byť na čo hrdý. Žiačka obsadila významné miesto na kaderníckej súťaži v Brne
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť