Utorok 24. 09. 2024 23:41:13 | Meniny má Ľuboš, Ľubor

Tajomný život rysa ostrovida: Pripomeňte si jeho dôležitú úlohu počas medzinárodného dňa

V utorok 11. júna si pripomíname Medzinárodný deň rysov, ktorý vyhlásilo 11 organizácií zapojených do rozsiahleho európskeho projektu Lynx3, financovaného z programu Interreg.

Radka Kostánová|11. jún 2024|19:00:12

Ilustračné foto. Zdroj: Freepik.com

Súvisiaci článok
Už 41 rokov si pripomíname Medzinárodný deň nevinných detských obetí
Čítajte viac >

Medzinárodný deň rysov a ich dôležitá úloha v prírode

O tom, že utorok 11. júna je Medzinárodný deň rysov, informovali zástupcovia Národného parku Nízke Tatry na sociálnej sieti. Cieľom dňa je upozorniť na dôležitosť ochrany rysa ostrovida, jeho význam v ekosystéme a jeho tajomný život.

Ako je už známe, rys je na Slovensku vnímaný ako najväčšia mačkovitá šelma a značná časť jeho života je stále pod rúškom tajomna, vzhľadom na veľmi skrytý spôsob jeho života.

„Dlhodobý monitoring rysa je časovo, odborne aj finančne náročný, preto sa u nás riadime zatiaľ najmä odbornými odhadmi početnosti. Z posledného Programu starostlivosti o rysa ostrovida vyplýva približná početnosť populácie vrámci celého Slovenska okolo 300 jedincov a v Národnom parku máme približne 50 jedincov rysa ostrovida,“ priblížili zástupcovia parku.

Zároveň vedenie národného parku upozornilo, že pozorovať tieto nádherné divé šelmy je extrémne náročné. Avšak, vďaka fotopasciam, ktoré sú v prírode umiestnené, môžu vznikať krásne zábery.

Veď posúďte sami:


Súvisiaci článok
Stúpajúci trend výskytu sklerózy multiplex nás núti k zamysleniu. Vážne ochorenie pripomína aj medzinárodný deň
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť