Pondelok 16. 09. 2024 14:43:09 | Meniny má Ľudmila

Stúpajúci trend výskytu sklerózy multiplex nás núti k zamysleniu. Vážne ochorenie pripomína aj medzinárodný deň

V našej blízkej spoločnosti sa nájde niekoľko jedincov, ktorí ňou trpia, no svoje bremeno musia nosiť statočne a s podporou blízkych. Jej pôvod a prvotná príčina je ale doteraz zatajená rúškom tajomstva. Reč je o veľmi rozšírenom ochorení so, žiaľ, rastúcim trendom - o skleróze multiplex. Povedomiu o tejto chorobe je venovaný aj medzinárodný deň.

Michal Szentivanyi|30. máj 2024|17:00:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Minulý rok ohlásili viac ako 2-tisíc nezvestných detí. Nestrácajte nádej hlavne počas medzinárodného dňa
Čítajte viac >

Tento deň pripadá každoročne na záver mája, v tomto roku na štvrtok 30. mája 2024, čo je deň, kedy by sme sa skutočne mali zamyslieť nad tým, ako sa s chorobou skleróza multiplex jednotlivci vysporadúvajú a čo pre to môžeme urobiť aj my. Prípady sklerózy multiplex sa podľa siete nemocníc Agel stupňujú a ľudstvo sa nachádza v rastúcom trende tejto choroby. Príznaky ochorenia sa pritom môžu prejaviť už v mladom veku.

Priame príčiny nie sú stále známe

Skleróza multiplex je podľa webového portálu Science Direct v princípe chápaná ako chronické ochorenie centrálnej nervovej sústavy mozgu. Nepríjemnou správou však je, že ani v roku 2024 nevedia odborníci presne určiť príčiny jej prameňa v danom veku človeka. V hre je genetika a aj rôzne iné faktory. Prejaviť sa môže buď ako autoimunitné ochorenie, pri ktorom ľudský imunitný systém napadá myelínové pošvy nervových vlákien mozgu a miechy, čím spôsobuje rozpad myelínového obalu, alebo o apoptózu oligodendrocytov, pričom tu sa to viaže hlavne s nedostatkom kyslíka, vírusmi a podobnými vplyvmi.

2149094669.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ak dôjde k strate myelínovej pošvy, má to na život človeka veľmi negatívne následky a prejaví sa to aj neurologickými príznakmi typickými pre roztrúsenú sklerózu.

Progres sklerózy

V téme sklerózy multiplex sa veľmi často skloňuje aj slovo progresia, ktorá označuje vývoj a štádium choroby. Ide o neustále zhoršovanie stavu a rastúcich neurologických príznakov postihnutia počas najmenej 6 alebo 12 mesiacov. Dátum nástupu progresie sklerózy multiplex je pritom je ťažké definovať a zvyčajne sa hodnotí až spätne.

70920.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Medzinárodný deň sklerózy multiplex je zároveň aj výzvou k solidarite. Cieľom je tak zvýšiť povedomie medzi ľuďmi o tejto chorobe, ale aj objasniť jej neviditeľné symptómy, výzvy a predsudky ľudí, ktorým denne čelí množstvo pacientov s týmto ochorením.


Súvisiaci článok
Nadšenci prírody, tešte sa. V Národnom parku Malá Fatra vás čaká vzrušujúca botanická exkurzia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť