Nedeľa 07. 07. 2024 22:57:17 | Meniny má Oliver

Absolventi strojníckej fakulty Žilinskej univerzity v Žiline sú tretí najžiadanejší na Slovensku

Absolventi Fakulty hospodárskej informatiky Ekonomickej univerzity v Bratislave sú najžiadanejšími spomedzi slovenských vysokých škôl. Na tretie miesto sa s posunom o 11 priečok dostala strojnícka fakulta Žilinskej univerzity s necelými štyrmi prezretiami.

TASR|10. jún 2024|10:30:04

Zdroj: Facebook/Žilinská univerzita v Žiline

Súvisiaci článok
UNIZA otvára škôlku pre deti. Ide o jedinečné prepojenie detského a študentského prostredia
Čítajte viac >

Predbehli Fakultu elektrotechniky a informatiky Slovenskej technickej univerzity. V oboch prípadoch si životopis absolventa pozrú v priemere viac ako štyri firmy. Vyplýva to z aktuálnej analýzy portálu Profesia.sk na základe vlaňajších dát. Informovala o tom PR manažérka spoločnosti Alma Career Ľubica Melcerová.

Na tretie miesto sa s posunom o 11 priečok dostala strojnícka fakulta Žilinskej univerzity s necelými štyrmi prezretiami. „V posledných rokoch suverénne dominovali fakulty informatiky, v analýze dát z roku 2022 bola medzi siedmimi najatraktívnejšími fakultami len jedna z inej oblasti ako informačných technológií, teraz sú tam štyri," uviedla Melcerová.

Z predchádzajúcej analýzy vyplynulo, že jeden životopis absolventov informatiky si v priemere pozrie takmer päť firiem, v aktuálnej je to 3,5. S priemerom tri sa v rebríčku umiestnilo strojárstvo, ktoré predbehlo stavebníctvo.

Vlani bola podľa portálu každá tretia ponuka vhodná pre absolventov, čo predstavuje vyše 104 000 inzerátov. Najčastejšie boli z oblastí obchodu, výroby a administratívy. Firmy v 15 % ponúk z IT sektora uvádzali, že sú vhodné pre absolventov. V prípade strojárstva to bola viac ako tretina inzerátov.

V rebríčku univerzít podľa záujmu firiem o absolventov sa na prvom mieste umiestnila Ekonomická univerzita v Bratislave, zatiaľ čo na druhom mieste Slovenská technická univerzita v Bratislave. Životopisy absolventov Ekonomickej univerzity v Bratislave dosiahli skóre 3,21 prezretia, no životopisy absolventov Slovenskej technickej univerzity zaostali len o pár stotín. Na treťom mieste sa umiestnila Žilinská univerzita v Žiline.


Súvisiaci článok
Osobný rast, výzvy, aj zábava. Študenti UNIZA sa podelili o nenahraditeľné zážitky z programu Erasmus+
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť