Nedeľa 20. 10. 2024 04:32:41 | Meniny má Vendelín

Počasie na našom území sa môže škaredo pokaziť. Ani v Žilinskom kraji nepodceňujte riziko búrok

Na väčšine územia Slovenska hrozia v priebehu sobotného popoludnia a večera 8. júna búrky. V západnej polovici územia môžu byť sprevádzané veľmi silným lejakom, krúpami a nárazovým vetrom. Vo vydaných výstrahách o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav.

Michal Szentivanyi|8. jún 2024|17:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vedeli ste? Kvety lipy pomáhajú pri prechladnutí, bolesti hrdla či nespavosti
Čítajte viac >

Výstrahu prvého stupňa pred búrkami vydali do 16:30 hodiny pre okresy Gelnica a Košice-okolie, očakávajú tam búrky, pri ktorých môže spadnúť 20 až 30 milimetrov zrážok v priebehu 30 minút, môžu byť takisto sprevádzané nárazovým vetrom s rýchlosťou 65 až 85 kilometrov za hodinu, rovnako sa môžu vyskytnúť aj krúpy.

Druhý stupeň výstrahy pre Žilinský kraj

Od 19:00 hodiny vydali meteorológovia výstrahu pred búrkami pre celé západné a stredné Slovensko. V Nitrianskom, Trenčianskom a aj v niektorých okresoch Banskobystrického, Žilinského a Trnavského kraja bude platiť zvýšená výstraha druhého stupňa. „Búrky v tomto prípade môžu by spojené s prudkým lejakom s intenzitou 30 až 50 milimetrov v priebehu 30 minút, nárazmi vetra, ktoré môžu dosiahnuť 70 - 110 kilometrov za hodinu a s krúpami," informoval Slovenský hydrometeorologický ústav.

Screen Shot 06-08-24 at 04.37 PM 001.JPG Zdroj: shmu.sk

V časti Žilinského a Banskobystrického kraja a takisto v Bratislavskom a vo väčšej časti Trnavského kraja platí výstraha prvého stupňa pred búrkami. V oboch prípadoch platí hrozba pred tvorbou búrok do nedeľňajšieho rána 9. júna.


Súvisiaci článok
Odborníci radia: Ako dosiahnuť vyvážený pracovný a osobný život?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť