Sobota 07. 09. 2024 13:26:51 | Meniny má Marianna

Železničná spoločnosť Slovensko zavádza nové inovácie: Osloví vás víkendový cyklovozeň na Oravu, tiché zóny či dámske kupé?

Tiché zóny či dámske kupé vo vybraných expresných vlakoch, víkendový cyklovozeň na Oravu či predĺžené trasy vlakov na Horehroní, aj to sú novinky v cestovnom poriadku Železničnej spoločnosti Slovensko, ktoré začnú platiť od nedele 9. júna.

TASR|8. jún 2024|10:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Pri jazde cez zaplavený most alebo vozovku riskujete svoj a iné životy. Rezort vnútra zdvíha varovný prst
Čítajte viac >

Informoval o tom hovorca Železničnej spoločnosti Slovensko, Dominik Drevický. „V aktualizovanom cestovnom poriadku sme zaviedli viacero noviniek, medzi ktoré patria cyklovozne na Orave, tiché zóny a dámske kupé v expresoch, ako aj predĺženie trás jedného páru zrýchlených vlakov na Horehroní. Verím, že tieto zmeny prispejú k tomu, aby sa cestovanie vlakmi ZSSK stalo ešte príjemnejším a komfortnejším,“ uviedol generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko, Peter Helexa.

Doplnil, že v prvom štvrťroku 2024 sa Železničnej spoločnosti Slovensko podarilo zlepšiť plynulosť železničnej dopravy. „Priemerné meškanie všetkých vlakov sme znížili na približne 2 minúty, čo predstavuje 21-percentné zlepšenie oproti minulému roku. Od polovice februára 2024 sme, navyše, nasadili do prevádzky viac vlakov vybavených moderným bezpečnostným systémom, ktorý umožňuje rýchlejšiu jazdu a znižuje pravdepodobnosť meškania,“ zhodnotil Helexa.

V rámci zmien pribudnú vo vybraných expresných vlakoch na trase z Bratislavy do Košíc takzvané tiché zóny a dámske kupé. Označené budú piktogramom. Železničná spoločnosť Slovensko tiež zaradí do štyroch vlakov, ktoré premávajú z Kraľovian do Trstenej a späť, cyklovozeň s 12 stojanmi. K dispozícii bude počas víkendov a sviatkov.

Predĺžený bude aj jeden pár zrýchlených vlakov na Horehroní. Vlaky nebudú končiť v Mlynkoch, ale pôjdu až do Margecian. Podľa Železničnej spoločnosti Slovensko sa tak zlepší dostupnosť Horehronia pre cestujúcich aj z iných častí Slovenska.

Železničná spoločnosť sa pripravuje aj na Mariánsku púť v Levoči, počas ktorej vypraví extra vlaky. V sobotu 6. júla bude vypravených 13 párov osobných vlakov a v nedeľu 7. júla osem párov osobných vlakov. Zastavovať budú v Spišskej Novej Vsi a Levoči.

Železničná spoločnosť Slovensko upozornila aj na dočasné zmeny z dôvodu rozsiahlej modernizácie železničnej trate medzi Hronským Beňadikom, Novou Baňou a Žarnovicou. Cestujúcich rýchlika z Bratislavy do Banskej Bystrice na trase medzi Kozárovcami a Novou Baňou odvezie náhradný autobus.


Súvisiaci článok
V obci Petrovice majte oči na stopkách. Začne sa oprava úseku smerom na časť Setechov, ten bude uzavretý niekoľko hodín
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť