Sobota 29. 06. 2024 17:19:27 | Meniny má Peter, Pavol, Petra

Významná publikácia o histórii železníc sa hrdí titulom práce roka. Vydavateľsky ju má na svedomí Považské múzeum

Považské múzeum sa môže radovať a hrdo pýšiť ďalším ocenením. Publikácia, ktorú múzeum vydalo, Košicko-bohumínska železnica, získala cenu Slovenskej historickej spoločnosti v kategórii vedecká práca za rok 2022.

Radka Kostánová|7. jún 2024|08:00:03

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Príde Dokonalé dieťa a zasmejete sa na Silných rečiach
Čítajte viac >

Ocenená publikácia Považského múzea

Považské múzeum vydalo publikáciu Košicko-bohumínska železnica, ktorá bola ocenená významnou cenou. Získala cenu Slovenskej historickej spoločnosti v kategórii vedecká práca za rok 2022. Slávnostné udeľovanie sa konalo v stredu 5. júna 2024 v priestoroch Primaciálneho paláca v Bratislave a bolo súčasťou 27. ročníka archívnych dní v Slovenskej republike. Informovala o tom Magdaléna Lacková, hovorkyňa Považského múzea.

ocenenie.jpg Zdroj: pmza.sk

Podľa slov Lacovej monografia predstavuje vývoj jedného z najvýznamnejších železničných podnikov Rakúsko-Uhorska do roku 1918, ktorý priniesol rozvoj a prosperitu najmä regiónom na severnom Slovensku. Je obohatená o množstvo plánov, nákresov a historických fotografií, pričom sa zameriava najmä na uhorskú časť trate, to sú historické regióny Kysúc, Horného Považia, Turca, Liptova, Spiša až po Košice, ktorými prechádzala. Kniha je zložená z troch častí.

Cenu z rúk predsedu Slovenskej historickej spoločnosti PhDr. Rastislava Kožiaka, PhD. prevzal historik dopravy Považského múzea Mgr. Peter Šimko, PhD., ktorý bol zostavovateľom a jedným z autorov publikácie.

Košicko-bohumínska železnica titulka.jpg Zdroj: pmza.sk

„V mene kolektívu autorov ďakujem odbornej porote za udelenie tejto významnej ceny. Bolo to veľmi veľké prekvapenie vzhľadom na to, že bola ocenená publikácia vydaná v regionálnom múzeu, čo svedčí o tom, že i tu sa dá robiť kvalitná a prínosná vedecko-výskumná práca a vydávať rozsiahle monografické publikácie. Dielo dostalo svoju podobu vďaka kolektívu autorov rôzneho zamerania a z rôznych regiónov Slovenska i zo zahraničia. Verím, že v podobnom duchu sa bude niesť aj druhý diel publikácie, zameraný prevažne na osudy Košicko-bohumínskej železnice v období Československej a Slovenskej republiky, na ktorom pomaly pracujeme. Rovnako ma teší, že publikáciu v tak vysokom náklade sa podarilo v priebehu dvoch rokov takmer vypredať. Záujemcom sú k dispozícii posledné kusy,“ uviedol Peter Šimko.


Súvisiaci článok
Múzeum Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši povedie nová riaditeľka. Poslanci vymenovali Katarínu Verešovú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť