Štvrtok 27. 06. 2024 21:22:27 | Meniny má Ladislav, Ladislava

Pri jazde cez zaplavený most alebo vozovku riskujete svoj a iné životy. Rezort vnútra zdvíha varovný prst

Takmer polovicu úmrtí počas záplav tvoria úmrtia vo vozidlách. Šoférovanie cez zaplavené oblasti môže byť extrémne rizikové. Vyplýva to z odporúčaní civilnej ochrany zverejnených na webe Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Priblížila, že ľudia nemajú ostávať v zaplavenom aute v prípade zaliatia vodou. Odporúča vystúpiť a nájsť si vyvýšené miesto.

TASR|7. jún 2024|17:45:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, TASR/Michal Svítok, KR HaZZ v Trenčíne

Súvisiaci článok
Odporúčania: Takto sa treba správať pri povodni!
Čítajte viac >

„Nikdy nejazdite cez zaplavenú cestu alebo most, ak neviete odhadnúť hĺbku vody. Auto pri ponorení karosérie ľahko stratí kontakt s vozovkou. Na mostoch hrozí aj ich zrútenie," upozornila civilná ochrana. Verejnosť sa má vrátiť a pohľadať inú cestu, alebo zostať na vyvýšenom mieste.

Rezort vnútra upozornil, že pri povodniach si majú ľudia predovšetkým chrániť zdravie, až potom majetok. „V prípade kritického nedostatku času zanechajte akékoľvek činnosti a rýchlo sa odoberte na bezpečné alebo vopred určené miesto," uviedol na sociálnej sieti.

V prípade dostatku času sa odporúča vypnúť elektrinu alebo uzatvoriť hlavné rozvody elektrického prúdu, vody a plynu. Dôležité vybavenie domácnosti premiestniť do vyšších poschodí a zavrieť všetky okná. Pre prípad krízovej situácie si pripraviť evakuačné vozidlo, batožinu, lieky, dokumenty, vhodné ošatenie, trvanlivé potraviny a pitnú vodu na dva až tri dni.

Pripraviť treba aj evakuáciu zvierat a odstrániť látky z vonkajšieho prostredia, ktoré môžu v styku s vodou vyvolať chemickú reakciu. „Nikdy nevstupujte do prúdiacej vody," doplnil rezort vnútra. Zároveň treba dodržiavať pokyny záchranných zložiek, orgánov samosprávy a štátnej správy. Dodal, že ľudia majú konať s rozvahou a zbytočne neriskovať.


Súvisiaci článok
Privádzač D3 Kysucké Nové Mesto vstupuje do predfinálnej fázy: Motoristov čakajú dočasné obmedzenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť