Nedeľa 30. 06. 2024 08:56:59 | Meniny má Melánia

Reštaurátorka z Považského múzea dáva do svojej práce srdce. Jej rukami už prešli poklady staré tisícky rokov

Byť umelkyňou a reštaurátorkou v jednej osobe, to nie je len poslanie, ale aj značná dávka trpezlivosti a zodpovednosti. Veď nie každý deň sa stáva, že má človek možnosť nahliadnuť, ale aj modifikovať relikvie či iné artefakty, ktoré si na tejto zemi odžili už tisíce rokov. Presne takouto prácou si prechádza reštaurátorka Považského múzea v Žiline Petronela Vlhová.

Michal Szentivanyi|7. jún 2024|20:00:01

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Považské múzeum ohlásilo zmenu expozičných hodín Budatínskeho hradu. Po novom budú prehliadky dlhšie
Čítajte viac >

O práci Vlhovej sa informovalo na webovej stránke Považského múzea. Vlhová sa sklárskej tvorbe ako profesionálna sklárska výtvarníčka venuje viac ako 28 rokov a s keramikou sa stretávala už od základnej umeleckej školy. V múzeu má jasné poslania - zrekonštruovať, ošetriť, zreštaurovať muzeálne zbierkové predmety a archeologické predmety z rôznych výskumov.

Sklenena-vaza-Biedermaer-crepy-540x360_1600x1067.jpg Zdroj: pmza.sk

Práca so sklom je výzva

Podľa jej vlastných slov je práca so sklom ťažká. „Človek potrebuje poznať niekoľko dôležitých zákonitostí a procesov. Prejde takpovediac vedeckým výskumom, ktorý následne pretavuje do hmoty. Tvorba so sklom vyžaduje absolútnu disciplínu a presnosť. Koniec koncov ako každé remeslo. Keramika je menej náročná, ale tak isto má svoje zákonitosti i pravidlá, ktoré je nutné dodržiavať, aby bol výsledok adekvátny,“ priblížila svoju prácu reštaurátorka Vlhová.

Konzervátorka pri svojej práci spolupracuje aj s Pamiatkovým úradom v Žiline alebo Slovenským múzeom ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši. Za jednu z najzaujímavejších prác zvolila rekonštrukciu badenskej kultúry starej 3500 p. n. l..

Badenska-kultura-nadobac.2-crepy-540x360_1600x1067.jpg Zdroj: pmza.sk

„Najskôr som očistila jednotlivé črepy, potom som ich pospájala separačným lepidlom a následne som rekonštruovala tvar sadrou, ktorou som doplnila chýbajúce časti. Dôležité bolo zachovať pôvodné časti v tej podobe, v ktorej sa našli a nádobu som zrekonštruovala tak, aby bola v budúcnosti reverzibilná. Na záver som nádobu namaľovala,“ vysvetlila svoju prácu Vlhová.

Badenska-kultura-nadoba-c-2-540x360_1600x1067.jpg Zdroj: pmza.sk

Vlhovú zaujala aj rekonštrukcia zásobníc z Liptova. „Začala som selekciou črepov a určením, ktoré patria k sebe. Na to, aby bola nádoba rekonštruovateľná, je dôležité nájsť správne množstvo črepov z hlavných častí nádoby, ako sú horný kraj, telo nádoby a profil spodnej časti. Vtedy je možné zrekonštruovať nádobu do jej pôvodnej podoby,“ uviedla Vlhová.

Zasobnice-crepy-540x360.jpg Zdroj: pmza.sk

Návštevníci môžu zásobnice a ďalšie predmety vidieť na výstave Nové poklady zo starého Liptova v Slovenskom múzeu ochrany prírody a jaskyniarstva v Liptovskom Mikuláši do konca augusta tohto roka.


Súvisiaci článok
Jún v Považskom múzeu bude nabitý podujatiami a zábavou. Aké zláka vás?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť