Streda 23. 10. 2024 10:39:26 | Meniny má Alojzia

Rady nad zlato pri joggingu. Ak s ním chcete začať, načúvajte týmto bodom, skúsení sa zas môžu priučiť

Je dobrý na duševné zdravie, okysličuje mozog a aj celé telo. Je vynikajúci na odreagovanie sa a psychickú očistu. Reč je o joggingu. Tento druh športu preferuje spoločnosť hlavne v dnešnej uponáhľanej dobe, kedy je dobré si občas vyčistiť hlavu a zároveň urobiť niečo dobré pre svoje telo. Chcete s joggingom začať? Pozrite sa na niekoľko nasledujúcich rád.

Michal Szentivanyi|31. máj 2024|14:45:04

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Tichý zabiják v podobe arktických mrazov. Rady, ako predísť omrzlinám a aj škodám na duševnom zdraví
Čítajte viac >

O technike, ako začať a zlepšiť sa v joggingu napísal švajčiarsky lekár Christian Larsen na webe CSS. Rady môžu oceniť mladí začiatočníci, ale aj starší ľudia.

Nie je beh ako beh, každá osoba to má individuálne

Larsen vo svojej prednáške vysvetlil, že každá osoba to má s joggningom iné. Základ, na ktorom treba stavať, je však samotná technika. Nováčikovia a mladí ľudia môžu začať behať hneď a po prvých troch mesiacoch to nepreháňať a šperkovať techniku.

Odlišnosti nastávajú vo veku nad 50 rokov. Táto skupina ľudí by mala začať najskôr s rýchlou chôdzou a po 30 minútach prepnúť na jogging.

16137.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Obuv je dôležitá

Myslieť treba tiež na to, že praktizovať jogging nemôžete v uliciach mesta v bežnej vychádzkovej obuvi, či obuvi, ktorú si beriete so sebou na bežné stretnutia s priateľmi či inou spoločnosťou.

5642.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Aj v tomto prípade je nevyhnutné siahnuť po bežeckej obuvi, ktorú dostať v každom kvalitnom obchode so športovými potrebami. Dôvodov je hneď viacero. Takáto obuv je zvyknutá na vyššiu záťaž a jej kvalita bude klesať pomalšie, ako pri vychádzkovej obuvi. Druhým dôvodom je napríklad aj iný spôsob vnútornej výstelky, a z toho pramení aj možná bolesť nôh po behaní.

Niekoľko zlatých pravidiel, ktorých by ste sa mali držať pri joggingu

Larsen pri tejto príležitosti uverejnil aj desiatku zlatých pravidiel, ktorých by ste sa mali držať, ak chcete, aby váš jogging bol prospešný pre telo.

  • Kardio kontrola

Je dôležité myslieť na vek. Ak máte nad 40 rokov a trpíte chronickým ochorením ako napríklad vysoký krvný tlak, alebo ste v pozícii, že ste nešportovali veľmi dlho, najskôr si dohodnite stretnutie s lekárom, aby vás preveril z kardio hľadiska a skontroloval vaše srdce.

  • Chôdza

Jogging môžete trénovať aj rýchlou chôdzou, ktoré zlepší vašu fyzickú kondíciu. Ak zvládnete súvisle 2 hodiny kráčať rýchlym tempom, môžete postupne prepnúť na jogging.

  • Osi nôh

Nie je jogging ako jogging. Dôležitá je aj technika a mali by ste sledovať osi vlastných nôh. Pri joggingu sa bolesti objavujú pri svaloch a nožných väzoch. Kontrola preto nikdy nie je na škodu.

  • Schodové cvičenia

Nezabúdajte ani na chôdzu smerom hore a dole. Tu poslúžia schody, ktoré spôsobia to, že si vaše telo preveríte násobkom vlastnej váhy. Týmto si telo pripravíte na vyššiu fyzickú záťaž.

  • Tréning s intervalom

Nie je dobré, ak robíte jednu činnosť vkuse. Je dobre si jogging rozvrhnúť na kráčanie a behanie. Tento interval môžete pravidelne striedať. Začnite však pomaly. Vaše tempo behu by nemalo byť hneď od začiatku oveľa rýchlejšie, ako chôdza samotná.

  • Sústavné behanie počas 30 minút

Rozložiť si činnosť počas joggingu je tiež veľmi rozumné. Začať by ste mohli 10-minútovým intervalovým tréningom a postupne zvyšujte tempo na 30 minút. Keď zvládnete 30 minút, začnite postupne skracovať intervaly chôdze, až kým nebudete môcť behať pol hodiny bez prestávky. Toto tempo zotrvačnosti môže trvať niekde medzi 2 až 6 mesiacmi. Tuto sa odporúča spoliehať sa na svoj inštinkt. Strach a ambície niekedy blokujú signály nášho tela.

27387.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

  • Pravidlo šiestich mesiacov

Budovanie svalov začína za 3 mesiace. Väzy a šľachy sú skutočne stabilné pod tlakom v ťahu až po polroku. Počas obdobia 3 až 6 mesiacov je preto najlepšie začať pomaly, aby ste sa dostali ďaleko.

  • Pravidelný tréning

Pravidelné trénovanie je základom úspechu. Nenechajte sa preto vtiahnuť do vôd prokrastinovania a lenivosti. Podpíše sa to totiž na vašom výkone. Telo si na jogging najlepšie zvykne, keď na začiatku behávate často, ale nie príliš intenzívne ani príliš dlho.

  • Zvýšenie výkonu

Keď dokážete behať 30 minút vkuse, ste pripravení zvýšiť tempo. Držte sa týchto rád: Začnite tým, že zvýšite počet behov týždenne. Potom predĺžte čas behania z 30 na 60 minút. Až potom by ste mali zvýšiť tempo.

  • Porada s odborníkom

Pred behaním alebo po niekoľkomesačnej skúsenosti s ním sa môžu vyskytnúť problémy či bolesti. V takom prípade nie je žiadna hanba vyhľadať odbornú radu od lekára či športového terapeuta.


Súvisiaci článok
Stavebné kocky zdravej stravy: Ako bielkoviny a vláknina bojujú proti chronickým ochoreniam
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť