Štvrtok 04. 07. 2024 05:27:32 | Meniny má Prokop

Žilina privítala na Staromestských slávnostiach delegácie z partnerských miest. V hre sú ďalšie spolupráce

Mesto Žilina privítalo zahraničné delegácie z partnerských miest Třinec, Praha 15, Frýdek-Místek aj belgický Essen. V tlačovej správe o návšteve informovala Zuzana Ondrášová, hovorkyňa mesta Žilina. Spolu s primátorom Petrom Fiabáne otvorili delegácie Staromestské slávnosti, no stihli prediskutovať aj ďalšie možnosti spolupráce.

Radka Kostánová|29. máj 2024|15:45:09

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Žilinu navštívili legendy slovenského pop-rocku. Takýto bol prvý deň Staromestských slávností 2024 (FOTO + VIDEO)
Čítajte viac >

Primátor Peter Fiabáne uviedol, že takéto priateľské stretnutia sú kľúčové pre budovanie a rozvíjanie silných vzťahov.

„Žilina si váži dlhodobé partnerstvá so zahraničnými mestami a vzájomná spolupráca je najmä v dobe plnej výziev nesmierne dôležitá. Výmena skúseností či hľadanie príležitostí na nové spoločné projekty otvárajú ďalšie možnosti, ako obojstranne napredovať,“ doplnil primátor mesta Žiliny.

DSC_0361_1600x1067_c3223a0ffd.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Delegácie z partnerských miest privítal Fiabáne vo štvrtok 23. mája v priestoroch radnice. Spoločne sa tiež zúčastnili tradičného slávnostného sprievodu, ktorým aj tento rok symbolicky otvorili 28. ročník Staromestských slávností. Žilinčanom sa zástupcovia miest Essen, Frýdek-Místek, Praha 15 a Třinec prihovorili aj z pódia. Ondrášová doplnila, že po skončení úvodu podujatia na nich čakala prehliadka Rosenfeldovho paláca a recepcia na žilinskej radnici.

Zástupcovia z mesta Essen rokovali v priestoroch mestského úradu s vedením samosprávy aj o možnostiach spolupráce. Hovorkyňa mesta Žiliny priblížila, že v rámci piatkového programu si tiež pozreli Dom charity sv. Vincenta na Bratislavskej ulici aj zariadenie pre seniorov Úsmev na Osikovej ulici. V poobedných hodinách navštívili Burianovu vežu, Budatínsky zámok a Pamätnú izbu Vrbu a Wetzlera.

DSC_0289_1600x1067_a6c6de753a.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

„Mesto Žilina spolupracuje s ôsmimi zahraničnými mestami, až polovica z nich sa nachádza v Českej republike. Najdlhšie partnerstvo má s čínskym mestom Chang-Chun, ktoré spoločne uzavreli v roku 1995. Napriek veľkej vzdialenosti je spolupráca intenzívna a čínska delegácia navštevuje Žilinu takmer každý rok. Posledné partnerstvo nadviazala Žilina v roku 2015 s mestom Třinec," dodala Ondrášová.


Súvisiaci článok
Mestská polícia v Žiline držala nad ľuďmi počas Staromestských slávností ochrannú ruku. Toto je celkový súhrn
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť