Nedeľa 07. 07. 2024 01:14:40 | Meniny má Oliver

Tip na výlet: Vrch Veľký Javorník

Na výlety nie je nikdy zlý čas. Hlavne nie v prípade, keď je leto už priamo za dverami. Tentokrát spolu načrieme do Chránenej krajinnej oblasti Kysuce, kde sa nachádza pohorie Javorníky. Jeho zákutia a najkrajšie výhľady svojou kamerou na platforme YouTube zachytil Radoslav Záhumenský.

Michal Szentivanyi|23. máj 2024|13:00:18

Zdroj: YouTube/MediaRZ

Súvisiaci článok
Tip na výlet: Lúčanský vodopád a hrad Likava
Čítajte viac >

Pohorie Javorníky rozhodne nie je malou záležitosťou, aspoň čo sa týka rozlohy. Jej plocha sa rozťahuje od východu českej Moravy až po Žilinu.

Screen Shot 05-22-24 at 08.54 AM.JPG Zdroj: javorniky.oma.sk

Súčasťou pohoria je aj vrch Veľký Javorník s výškou 1 071,5 metrov nad morom. Podľa portálu kamnavylet.sk vedie na vrchol viacero značených turistických ciest. Ten však nie je jediným vrcholom, ktorý tu nájdeme. Ide tiež o vrchy Hričovec, Čemerka, Stratenec, Malý Javorník, Solisko a Ustrígeľ. Spomínaný Veľký Javorník je však najvyšším z nich.

Výhľady, ktoré stoja za to

Súčasťou týchto turistických trás sú aj nekonečne krásne výhľady, ktoré vás na výstupe čakajú. Ak budete mať šťastie na dobré počasie, je možné odtiaľto dovidieť až na Západné Tatry. Nájdete tu priestrannú lúku, kde si môžete oddýchnuť a nasať novú energiu z príjemného okolia.

Screen Shot 05-22-24 at 08.51 AM.JPG Zdroj: YouTube/MediaRZ

Podľa portálu kamnavylet.sk priamo pod vrcholom Veľkého Javorníka nájdete celoročné stredisko Makov Kasárne. Možno tu naplniť ako zimné, tak aj letné športové aktivity. Núka sa však aj relax v prírode a nezabudnuteľné zážitky.

Screen Shot 05-22-24 at 08.51 AM 001.JPG Zdroj: YouTube/MediaRZ

Ako sa k Veľkému Javorníku v pohorí Javorníky dostanete?

Na Veľký Javorník sa dostanete cez niekoľko zaznačených turistických ciest. Je možné to vziať zo slovenskej strany, no aj z českej strany pohoria. Východiskami túr na Veľký Javorník sú zväčšia najbližšie obce, a to Papradnoz časti Podjavorník, čo je približne 5 kilometrov. Pokračovať budete obcou Makov.

Viac vám už vo videu povie Radoslav Záhumenský, ktorý na platforme YouTube vystupuje cez kanál MediaRZ:


Súvisiaci článok
Tip na výlet: Rozhľadňa na Bobovci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť