Sobota 06. 07. 2024 19:37:56 | Meniny má Patrik, Patrícia

Tip na výlet: Hybická tiesňava na Hornom Liptove

Na Hornom Liptove sa skrýva prírodná rezervácia Hybická tiesňava, kde divoký potok Hybica vytvára scenériu pripomínajúcu dažďový prales. Tento neznámy poklad, vyhlásený za chránenú oblasť v roku 1984, ponúka návštevníkom jedinečný zážitok z nedotknutej prírody a majestátnych skalných útvarov. Napriek svojej kráse a historickému významu zostáva táto lokalita mimo hlavných turistických trás, čo z nej robí ideálne miesto pre tých, ktorí hľadajú pokoj a dobrodružstvo mimo značených chodníkov.

Juliana Krčulová|18. máj 2024|15:45:36

Zdroj: inovinky.sk/František Kovár

Súvisiaci článok
7 jedinečných tipov na výlet: Objavte skryté čaro Liptova
Čítajte viac >

Objavte skrytý poklad prírody, kde sa potok Hybica pretavil do divokej krásy, pripomínajúcej dažďový prales. Táto prírodná rezervácia, vyhlásená v roku 1984, je domovom nedotknutej divočiny a pozoruhodných skalných útvarov, ktoré vytvárajú jedinečnú atmosféru a ponúkajú nezabudnuteľný zážitok pre každého návštevníka.

Portál inovinky.sk priblížil, že na Hornom Liptove, neďaleko obce Hybe sa nachádza kus nedotknutej divokej prírody. Potok Hybica tu podľa dostupných informácií v dávnych dobách vytvoril Hybickú tiesňavu - prírodnú rezerváciu, ktorá je skvostom lokálnej prírody, hoci je menej známa medzi turistami. Vyhlásená bola v roku 1984 na rozlohe 11,18 hektára v ochrannom pásme Tatranského národného parku.

raj-na-liptove.jpg Zdroj: inovinky.sk/František Kovár

Medzi malebnými obcami Hybe a Podbanské vedie značená cyklotrasa, no oficiálny turistický chodník by ste tu hľadali márne, neexistuje. Možno preto je tiesňava často prehliadaná. Chodníky nie sú pravidelne udržiavané a v niektorých častiach môže byť prechod náročnejší, avšak sú dostatočne vyšliapané odvážlivcami, ktorí sa sem vydali na objavovaním. Začiatok tiesňavy nie je jasne označený, ale ak sa rozhodnete pre jej návštevu, môžete sa orientovať podľa vodojemu, ktorý vám ukáže cestu do údolia.

Celková dĺžka chodníka cez tiesňavu je približne 3 kilometre a prechádza sa väčšinou po koryte potoka alebo v jeho blízkosti. Pre túto dobrodružnú cestu je nevyhnutné mať kvalitnú nepremokavú obuv a vyhnúť sa návšteve počas alebo hneď po daždi, keď môže byť v potoku vyšší stav vody.

potok-hybica.jpg Zdroj: inovinky.sk/František Kovár

Portál inovinky.sk ďalej informoval, že Hybická tiesňava je charakteristická aj svojimi vysokými skalnými stenami, ktoré dosahujú výšku 15 až 20 metrov a na niektorých miestach sa zúžia až na štyri metre: „V skalných bralách sa nachádza aj viacero menších a väčších jaskýň, najznámejšia z nich je Priehradová. V rokoch 2017-18 sa aktivisti z obce Hybe snažili oficiálne sprístupniť roklinu náučným chodníkom. Chodník mal ísť po telese bývalej lesnej úzkokoľajnej železničky. Možno dnes je to aj neuveriteľné, že v rokoch 2. svetovej vojny bola cez tiesňavu vybudovaná lesná železnička. Túto v tom čase vybudovali ako jediný prístup na likvidáciu kalamitného dreva a jeho odvoz z doliny smerom do obce Hybe. Po ukončení prác bola železnička v roku 1944 demontovaná.“


Súvisiaci článok
Ste často unavený? Tieto dôvody vás prekvapia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť