Nedeľa 19. 05. 2024 22:11:14 | Meniny má Gertrúda

Martin investuje do infraštruktúry: Poslanci schválili rekordné rozpočty pre mestské časti

Poslanci na aprílovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Martine schválili bezprecedentné rozpočty pre jednotlivé mestské časti. Tento krok umožní miestnym výborom efektívnejšie riešiť problémy a zlepšovať životné podmienky obyvateľov.

Juliana Krčulová|8. máj 2024|16:00:02

Zdroj: Facebook/Martin - oficiálna stránka mesta

Súvisiaci článok
Bezpečnosť a zdravie na prvom mieste: Šesť žilinských mestských častí má nové defibrilátory
Čítajte viac >

Na aprílovom stretnutí Mestského zastupiteľstva v Martine bolo schválené zvýšenie finančných prostriedkov pridelených na obyvateľa pre výbory jednotlivých mestských častí. To umožní zvoleným zástupcom za tieto časti efektívnejšie a operatívnejšie adresovať a riešiť hlavné problémy, ktorým čelia ich komunity. Martinská radnica o tom informovala na oficiálnej stránke mesta.

Mestské časti Martina dostanú viac

Mestské zastupiteľstvo v Martine každoročne v rámci svojho rozpočtu rozhoduje aj o množstve financií, ktoré neprideľuje vedenie mesta, ani zastupiteľstvo, ale priamo výbory jednotlivých mestských častí.

„Martinčania si volia svojich zástupcov podľa územného princípu, to znamená podľa mestských častí. Považujem preto za spravodlivé, že mesto im každoročne vyčleňuje financie, nad ktorými majú priamu kontrolu a samostatne ich rozdeľujú. Veď sú to predsa oni, ktorí svoje mestské časti najlepšie poznajú a vedia, čo najviac potrebujú,“ priblížil primátor mesta Martin, Ján Danko.

Image.jpeg Zdroj: martin.sk

Počas aprílového zasadnutia mestského zastupiteľstva poslanci odsúhlasili doposiaľ najvyššiu sumu pridelenú na obyvateľa pre každú mestskú časť, a to 15,77 eura. Toto zvýšenie znamená, že výbor pre mestskú časť Ľadoveň – Jahodníky – Tomčany bude mať k dispozícii 160 641 eur, Stred 76 181 eur, Sever 82 489 eur, Košúty 80 076 eur, Podháj – Stráne 105 133 eur, Priekopa 137 571 eur a Záturčie 107 908 eur.

Súčasťou zvýšenia sumy pridelenej na obyvateľa pre každú mestskú časť je aj podmienka, že viac ako polovica týchto finančných prostriedkov by mala byť vynaložená na opravy ciest a chodníkov. Poslanci však nemajú povinnosť minúť pridelené peniaze - ak ich nevyužijú, pripočítajú sa k finančným prostriedkom na nasledujúci rok.


Súvisiaci článok
Vlaňajšie hospodárenie mesta Rajec skončilo s prebytkom takmer pol milióna eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť