Pondelok 06. 05. 2024 00:17:51 | Meniny má Hermína

Obyvateľom dnes predstavia, ako bude vyzerať Štefánikova po vybudovaní cyklotrasy a výrube stromov

Mesto Žilina pozýva občanov na prezentáciu zámeru vybudovania cyklotrasy na Ulici M. R. Štefánika. Na mestskom úrade sa uskutoční dnes o piatej. Vyrúbu vraj síce 43 stromov, nahradí ich však 58, ktoré budú vhodnejšie do tohto prostredia. Výsledný efekt po uskutočnení prác bude viditeľný v zlepšení verejného priestoru ulice, v znížení emisného zaťaženia, vo zvýšení bezpečnosti chodcov a cyklistov a tiež v zlepšení kvality bývania. Tvrdí mesto.

Michal Filek|1. marec 2022|13:25:16

„Stretnutie s občanmi sa uskutoční dnes, 1. marca 2022 o 17.00 hod. na pôde Mestského úradu v Žiline vo veľkej zasadacej miestnosti. Na stretnutí budú odprezentované návrhy riešenia budovania cyklotrasy na Ulici M. R. Štefánika. Prítomný bude primátor mesta, zástupcovia odboru verejného priestranstva a životného prostredia, oddelenia životného prostredia, oddelenia dopravy a Útvaru hlavného architekta mesta Žilina,“ povedal pre SP 21 hovorca mesta Vladimír Miškovčík.

Mesto o prezentácii informovalo obyvateľov Štefánikovej ulice letákom. V ňom sa uvádza, že v Žiline budú v najbližších mesiacoch realizované cykloprojekty, na ktoré EÚ a SR poskytne takmer 680-tisíc eur.

Práce na Štefánikovej ulici začali v uplynulých dňoch. Táto cyklotrasa spojí Hlinkovo námestie s cyklotrasou na Košickej ulici, pri Hypermarkete Tesco. Pripravený je vraj aj projekt cyklotrasy z Rosinskej ulice na Vodné dielo, v celkovej dĺžke 1 242 metrov.

„Nevyhnutnou súčasťou vybudovania nového úseku cyklotrasy na Ulici M. R. Štefánika je odstránenie 43 kusov stromov. V niektorých prípadoch sa môže zdať, že výrub zelene nie je úplne opodstatnený. Pri stavbe však môže dôjsť k poškodeniu koreňového systému vzrastlých stromov, a tým aj k ohrozeniu ich prevádzkovej bezpečnosti,“ uvádza mesto Žilina.

Miškovčík informuje, že ich takýto zásah neteší a dreviny nahradia 58 kusmi stromov, ktoré sú vhodnejšie pre toto územie. Budú mať vraj také parametre, aby okamžite začali plniť svoje funkcie.

„Vzhľadom na to, že projekt je od roku 2019 mediálne prezentovaný, sme sa rozhodli vytvoriť ešte väčší časový priestor, aby sme dodatočne vysvetlili celý projekt a jeho výhody,“ dodal hovorca.

Ako ďalej uvádza, stavebné práce na budovaní cyklotrasy zmenia charakter Ulice M. R. Štefánika na nový, modernejší priestor so zachovaním zelene i s viacerými prvkami. Výsledný efekt po uskutočnení prác bude vraj viditeľný v zlepšení verejného priestoru ulice, v znížení emisného zaťaženia, vo zvýšení bezpečnosti chodcov a cyklistov a tiež v zlepšení kvality bývania.

„Mesto Žilina ako jedno z mála miest na Slovensku už v tejto chvíli poskytuje na svojom území 13 kilometrov značených cyklotrás vrátane obojsmernej prevádzky na sídlisku Hliny I – IV. Plán rozšírenia by mal dosiahnuť úroveň takmer 16 kilometrov. Vaše pripomienky, námety či podnety privítame na e-mailovej adrese: hovorca@zilina.sk,“ uzavrel Miškovčík.


Súvisiaci článok
Cibulka: Stromy vyrúbu z estetických dôvodov, nie pre cyklotrasy. Hovorca: Hrozí porušenie koreňového systému
Čítajte viac >


Súvisiaci článok
Výrub stromov pre cyklotrasy pobúril Žilinčanov, poslancov nik neinformoval
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť