Nedeľa 05. 05. 2024 09:20:26 | Meniny má Lesia, Lesana

Výrub stromov pre cyklotrasy pobúril Žilinčanov, poslancov nik neinformoval

Výrub stromov kvôli plánovanej výstavbe cyklotrás, vyvolal negatívne reakciu Žilinčanov. Ľudia kontaktovali aj poslancov, tí však zväčša o ničom nevedeli. Na sociálne sieti to kritizoval Ľubomír Bechný. Primátor Peter Fiabáne totiž nepodpísal schválené uznesenie zastupiteľstva, podľa ktorého by mesto malo poslancov o plánovaných výruboch informovať. Znova by o ňom mali poslanci rokovať zajtra. FOTO: Jozef Feiler

Michal Filek|20. február 2022|11:53:09

„Dnes mi volalo niekoľko rozčúlených ľudí. Dnes, alebo zajtra má začať výrub dospelých stromov za účelom výstavby cyklotrasy od Hypertesca smerom k mestu. Podobný masaker začal na Bajzovej ulici. Možno je to nutné, ale ako poslanca ma nik neinformoval. A potom pred občanmi vyzeráme ako teľce. Schválené uznesenie, aby sme boli informovaní o výrube stromov vopred pán primátor nepodpísal. A veto sa nám prelomiť nepodarilo. Mohli sme byť ušetrení týchto mrzutostí,“ napísal Bechný na svojom Facebooku.

FOTO: Ľubomír Bechný

O fotky z výrubu sa v komentároch podelil aj fotograf Jozef Feiler.

„Na krátkom úseku bolo vyrúbaných 23 zdravých stromov, niektoré mohutné jedince 40-ročné. Na úseku nie sú žiadne plynovody, ropovody, horúcovody, len obyčajná plocha s drevinami pred panelovým domom. Cyklotrasa nie je rovná, bude mať aj esíčko. To nebolo však vytvorené, aby sa zachraňovali dreviny. Všetko čo bolo v ceste jednoducho zničili. Neprišli tu ani ekoteroristi, lebo nebola tu televízia, pred ktorou by sa predvádzali,“ napísal Feiler.

FOTO: Jozef Feiler

O zámere radnice na vybudovanie cyklotrás sme vás informovali v piatok.

Mesto tvrdí, že výrub je nutný a sľubuje náhradnú výsadbu. „V niektorých prípadoch sa môže zdať, že výrub stromov nie je úplne opodstatnený. Pri stavbe môže dôjsť k poškodeniu koreňového systému vzrastlých stromov a tým aj k ohrozeniu prevádzkovej bezpečnosti. V opodstatnených prípadoch preto mesto pristupuje k výmene drevín za nové. Revitalizácia či obnova zelene je pri akejkoľvek stavbe nevyhnutnou súčasťou. Ak je odstránenie stromov naozaj nutné, ako je to napríklad v prípade budovania nových cyklotrás, súčasťou projektu je návrh výsadby nových drevín,“ vysvetľuje hovorca.

274232864_10159988831989923_4177055396325288392_n.jpg FOTO: Ľubomír Bechný

V tomto roku plánuje žilinská radnica vysadiť na jeseň 638 kusov drevín. Ide o súčasť realizovaného projektu financovaného z Nórskych fondov. Na jar by malo pribudnúť v meste minimálne 100 nových stromov a 1 000 kríkov.


Súvisiaci článok
Žilinská univerzita požiadala mesto o výrub 61 stromov. Stavia atletický štadión
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť