Nedeľa 19. 05. 2024 06:08:38 | Meniny má Gertrúda

Ako na horskej dráhe. Počasie poriadne zakolíše s teplotami, pripravte si dáždniky

Počas uplynulého víkendu 4. a 5. mája sme si viacerí mohli na niektorých miestach všimnúť lokalizované búrky. Slnko však bolo stále na pozadí prítomné a skôr či neskôr sa ukázalo. Teplotne sa to na počasí prejaví aj v pondelok 6. mája, kedy sa v okolí Žiliny teploty vyšplhajú nad 20 stupňov Celzia.

Michal Szentivanyi|6. máj 2024|09:29:59

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com

Súvisiaci článok
Je zdrojom denného svetla, vitamínu D, ale aj dobrej nálady. Ľudstvo oslavuje medzinárodný deň slnka
Čítajte viac >

Búrková sobota 4. mája

Portál imeteo.sk upriamuje pozornosť najmä na uplynulý víkend a sobotu 4. mája, kedy bola z hľadiska počasia výrazne búrková nálada. Odborníci detekovali asi 2 655 bleskov. V nedeľu 5. mája sa počet búrok zmenšil, a detekcie bleskov boli „len" pri čísle 303 výbojov. Na severozápadnom Slovensku sa dokonca búrky svojou intenzitou podieľali na povodniach.

dadada.jpg Zdroj: meteologix.com

Nový týždeň - nová tvár počasia

Je však dôležité sa zamerať na prichádzajúci týždeň. Portál imeteo.sk pripomína, že v pondelok 6. mája bude tlak vzduchu nad strednou Európou postupne klesať. Na územie Slovenska sa tak dostane pod vplyv tlakovej níže, a to presne od severu. Toho sa ale evidentne ešte v Žiline nedočkáme, keďže sa v pondelok 6. mája očakáva až 24 stupňov Celzia. Prevládať by mala polojasná až oblačná obloha. Popoludní bude najmä na severe krajiny zamračené. Zlom však príde v utorok 7. mája.

Ako na hojdačke

Odborníci z imeteo.sk pripomínajú, že nad strednou Európou sa bude vlniť studený front. „Práve na severe územia sa očakávajú prehánky. Ojedinele nie sú vylúčené ani búrky. Búrky sa však môžu vyskytnúť kdekoľvek, buďte preto obozretní," píše portál imeteo.sk. V utorok 7. mája v Žiline skutočne dôjde k ochladeniu a k prehánkam. Najvyššia denná teplota bude 16 stupňov Celzia a počas celého dňa možno očakávať dážď a búrky. Cez našu oblasť sa bude totiž v rozsiahlej oblasti nízkeho tlaku vzduchu smerom na juh až juhovýchod presúvať zvlnený studený front.

dasdasd.jpg Zdroj: imeteo.sk


Súvisiaci článok
Potešujúca novinka pre občanov Ružomberka. Cenu tepla napriek nízkemu odberu zachovajú
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť