Sobota 18. 05. 2024 17:02:14 | Meniny má Viola

Žilinský kraj ako súčasť turistickej aplikácie a kultúrneho dedičstva. Trasa vás privedie z Trstenej až do Rumunska

Ak v sebe chcete objaviť turistu a duchovno zároveň, vedzte, že na tomto poli sa v oblasti medzinárodných vzťahov dejú veľké veci. Slovensko je totiž zahrnuté do medzinárodnej turistickej aplikácie. Jej súčasťou je aj trasa v Žilinskom kraji, ktorá vedie od severu na juh. Kľukaté cesty nás však prepájajú aj so zahraničím.

Michal Szentivanyi|5. máj 2024|08:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž/Žilina SP21, freepik.com, TASR/Erika Ďurčová a obecklastor.sk

Súvisiaci článok
Ružomberok pripravuje fontány na letnú sezónu. V meste pribudne aj brána s vodnou hmlou
Čítajte viac >

O mimoriadnom dosahu slovenského turizmu v rámci medzinárodnej aplikácie informuje aj web Kláštora pod Znievom. Obec v okrese Martin sa pritom vôbec netají, že by sa tiež chceli zaradiť do tejto veľkej cesty pod názvom Via Mariae. Táto cesta patrí pod spomínanú aplikáciu, ktorá sa nazýva rurAllure. Ide zároveň o rovnomenný projekt, ktorý podporila aj Univerzita Komenského. Tento krok významne prispel tomu, že sa aj samotné Slovensko pripojilo do tejto duchovnej cesty, ktorá je kultúrnym dedičstvom.

Všetko len vďaka vzájomnej spolupráci

Výsledkom projektu a vzájomnej spolupráce je aplikácia, ktorá mapuje lokality kultúrneho dedičstva v blízkosti európskych pútnických trás. Podľa Tatiany Deptovej z Katedry marketingovej komunikácie Univerzity Komenského v Bratislave ide o veľmi inovatívny spôsob, ktorý podporuje kultúrnu spoluprácu a udržateľný cestovný ruch v blízkosti európskych historických pútnických trás. Via Mariae je vlastne duchovnou cestou, ktorá prechádza slovenským územím z juhu na sever zo Šiah až do Trstenej. Na tejto trase nájdete zastávky na viacerých významných miestach, ako sú Plášťovce, Staré Hory, Ludrová a Trstená. Celá trasa má v rámci Slovenskej časti 10 úsekov a je dlhá 192,6 kilometrov.

„Spolupracujeme, aby aj Kláštor pod Znievom bol súčasťou tejto mapy," dodala obec Kláštor pod Znievom na svojom webe, čo len dokazuje, že projekt nie je vo svojej finálnej podobe a trasa sa takmer určite bude rozrastať o ďalšie lokality. Cesty však nekončia len Slovenskom. *„Vďaka tejto aplikácii môžu nielen turisti zo Slovenska, ale aj zo zahraničia, objavovať fascinujúce miesta. Medzi svetoznáme pútnické cesty ako Svätojakubská cesta vedúca do Santiaga de Compostela, Via Francigena, pútnické cesty do Ríma, Cesta svätého Olafa sa do aplikácie dostáva slovenská pútnická cesta Via Mariae," popisuje Deptová z Univerzity Komenského.

image-003.jpg Zdroj: obecklastor.sk

Klub slovenských turistov sa zároveň postaral aj o to, aby bolo evidentné, že kráčate po trase Via Mariae. Na turistické smerovníky sa totiž umiestnili aj logá pútnickej cesty Via Mariae v podobe štylizovaného M, ktorými sú označené aj ďalšie úseky Stredoeurópskej mariánskej cesty v Maďarsku, Rumunsku a ďalších krajinách.


Súvisiaci článok
Pripomenieme si úmrtie Janka Silana. Bol kaplánom v Liptovskom Hrádku, ale aj správcom farnosti vo Važci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť