Nedeľa 08. 09. 2024 06:01:04 | Meniny má Miriama

Nadácia Križovatka podporila žilinskú nemocnicu. Bábätká bude strážiť bytostne dôležitý prístroj

Fakultná nemocnica s poliklinikou v Žiline obdržala 9 monitorov dychu pre novorodencov. Veľmi dôležitý dar jej venovala nezisková organizácia Nadácia Križovatka. Novopečené mamičky sa tak nemusia viac obávať o zdravie svojich malých pokladov.

Michal Szentivanyi|1. máj 2024|09:15:17

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Súvisiaci článok
Úspech a kvalita na prvom mieste: Lekárka zo Žiliny reprezentovala nemocnicu na českej konferencii
Čítajte viac >

Ako upresnila hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina Zuzana Fialová, spolupráca s Nadáciou trvá už 16 rokov. Počas nej obdržalo oddelenie neonatológie viac ako sto moderných prístrojov. „Plne podporujeme aktivitu, ktorá výrazným spôsobom napomáha k ochrane našich bábätiek a k zabezpečeniu bezproblémového pobytu v nemocnici a následne aj v domácom prostredí. Od začiatku spolupráce s Nadáciou Križovatka sme si prevzali už dokopy 113 kvalitných monitorov dychu, čo je úžasné číslo. Veľmi pekne ďakujeme,“ zhrnul riaditeľ nemocnice Juraj Kacian.

FNsP ZA_TS_Dýchanie bábätiek kontrolujú noví strážcovia_(1).JPG Zdroj: Facebook/Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina

Na nákupe deviatich strážcov dychu sa finančným príspevkom podieľali aj spoločnosti KiK a Constellium Automotive Žilina. Zariadenie zohráva nenahraditeľnú úlohu pri prevencii vzniku syndrómu náhleho úmrtia, ktorý môže u novorodencov nastať v prvom roku života. „Monitory dychu sú šikovné prístroje, ktoré sledujú dychové pohyby dieťaťa a dokážu reálne rozpoznať, ak sa dych zastaví na viac ako 20 sekúnd alebo sa frekvencia nádychov zníži pod desať za minútu,“ vysvetlila primárka oddelenia neonatológie Zuzana Pažická. Dodala taktiež, že vďaka sponzorským darom je možné zariadenia vypožičať priamo do rodín s novorodeniatkami.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina patrí v rámci projektu Mamička, dýcham k najlepším na Slovensku. Od roku 2008 zrealizovala viac ako 5-tisíc výpožičiek do domácností. V podpore projektu patria medzi najúspešnejšie nemocnice. Ďakujeme vedeniu za možnosť realizovať ho a zároveň zdravotníckemu personálu za edukáciu, bez ktorej by nebol náš projekt taký úspešný,“* uzavrela riaditeľka Nadácie Križovatka Táňa Tomasch.


Súvisiaci článok
Vážna dopravná nehoda pri Turanoch. Účastníkmi boli aj samotní policajti, ktorých museli ošetriť!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť