Piatok 03. 05. 2024 19:53:27 | Meniny má Galina, Timea

Žilinská knižnica žiari novotou: Kompletne zmodernizovaná a opäť v plnej prevádzke

Krajská knižnica v Žiline prešla rozsiahlou modernizáciou. Po rekonštrukcii prízemia a druhého poschodia sa práce presunuli aj na prvé poschodie. Celková obnova zahŕňala technické vylepšenia, ako napríklad novú elektroinštaláciu, LED osvetlenie či klimatizáciu, a bola financovaná z viacerých zdrojov vrátane Fondu na podporu umenia. Po dvojtýždňovom uzavretí je knižnica opäť otvorená pre návštevníkov, ktorí môžu oceniť nielen nový interiér, ale aj pokročilé technológie.

Juliana Krčulová|22. apríl 2024|15:30:22

Zdroj: Koláž Žilina SP21/Krajská knižnica v Žiline

Súvisiaci článok
Žilinskí milovníci kníh, toto si radšej prečítajte. Krajská knižnica má pre vás zásadný oznam
Čítajte viac >

Čítanie v modernom šate: Kompletná modernizácia od prízemia cez dve poschodia

Po čiastočnej rekonštrukcii druhého poschodia a komplexnej rekonštrukcii prízemia Krajskej knižnice v Žiline, sa modernizácia presunula koncom januára tohto roka aj do prvého poschodia. Modernizácia Krajskej knižnice v Žiline bola rozdelená na dve etapy. Prvá zahŕňala rekonštrukciu elektroinštalácie, odstránenie hliníkových podhľadov, úpravu a nástrek stropov, výmenu svietidiel za úsporné LED svietidlá, odstránenie poškodenej dlažby a vyliatie novej podlahy, rekonštrukciu internetovej siete a elektronickej požiarnej signalizácie, obnovu zázemia a úseku regionálnej bibliografie.

Počas druhej etapy rekonštrukcie sa v knižnici vymenili okná, presklila sa časť steny, dokončila sa inštalácia klimatizácie a vzduchotechniky. „Prvá etapa je hradená z prostriedkov ŽSK vo výške viac ako 220-tisíc eur, sumou 26 288 eur podporil ako povinné spolufinancovanie projektu "Skvalitnenie služieb Krajskej knižnice v Žiline" Fond na podporu umenia. Časť finančných zdrojov na realizáciu prvej etapy rekonštrukcie knižnica doplatí z vlastných prostriedkov,“ informoval začiatkom roka Žilinský samosprávny kraj na sociálnej sieti.

420090957_705518101716501_5843886499128832574_n.jpg Zdroj: Facebook/Žilinský Samosprávny Kraj

Knižnica súbežne realizovala aj úspešný projekt Skvalitnenie služieb Krajskej knižnice v Žiline - obnova 1. poschodia a inštalácia RFID systému, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia v hodnote 100-tisíc eur.

Z dôvodu dokončovania rekonštrukčných prác a následného sťahovania bola knižnica od pondelka 8. apríla do nedele 21. apríla pre verejnosť uzatvorená. Dnes je už však všetkým milovníkom kníh plne k dispozícii. O konkrétnych zmenách, ktoré návštevníci knižnice uvidia a zažijú, nám porozprávala riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline, Katarína Šušoliaková.

Aké sú najvýznamnejšie zmeny, ktoré návštevníci knižnice uvidia a zažijú po jej znovuotvorení po rekonštrukcii?

„Podstatná zmena je vizuálna, návštevníci vstúpia do priestorov, ktoré sa výrazne líšia od tých predchádzajúcich.

Odstránené hliníkové podhľady a strop čiernej farby, ako aj obnovené pôvodné knižné regály sú zladené s prízemím a vytvárajú jeden optický celok. Liata podlaha nahradila poškodenú dlažbu. Nové priestory projektoval iný architekt, ako priestor na prízemí knižnice a rukopis inej spoločnosti návštevníci určite postrehnú.

Dôležitý je aj prínos, ktorý je na prvý pohľad skrytý – rekonštrukcia elektroinštalácie, elektronický protipožiarny systém, posilnená knižničná sieť či prístup na internet.“

Ako rekonštrukcia ovplyvní programy a služby ponúkané knižnicou? Sú plánované nejaké nové iniciatívy alebo projekty?

„Rekonštrukciou 1. poschodia vznikol opticky oddelený priestor pre študovňu s možnosťou jej využitia aj na vzdelávacie aktivity. Vznikla nová zóna pre skupinovú prácu, o ktorú je predovšetkým zo strany študentov veľký záujem. Pribudli miesta pre samostatné štúdium, čítanie či oddych v kultivovanom modernom prostredí.

Plánovanou iniciatívou je nepochybne pokračovať v rekonštrukčných prácach. Knižnica má za sebou 3 etapy rekonštrukcie a pred sebou modernizáciu detského úseku a priestorov na najvyššom poschodí, rekonštrukciu archívu v suteréne, strechy a fasády. Snom knihovníkov je aj vybudovanie nadzemnej terasy nad letnou čitárňou v literárnom parku, s možnosťou ďalších miest na čítanie a štúdium v exteriéri.“

Aký bol hlavný cieľ alebo vízia pri navrhovaní nových priestorov a ako sa to odrazilo v konečnom dizajne a funkčnosti knižnice?

„Krajská knižnica v Žiline je dispozične riešená ako moderný viacpodlažný otvorený priestor, v ktorom sa čitateľ môže voľne pohybovať, využívať všetky služby, vyberať si literatúru, čítať či navštevovať kultúrne podujatia. Priestory 1. poschodia, teda úseku odbornej literatúry, študovne a čitárne už do značnej miery poznačil čas, a preto bolo potrebné prispôsobiť ich požiadavkám modernej informačnej doby. Pritom si knižnica kládla za cieľ využiť existujúce funkčné vybavenie a zároveň nahradiť zastaraný mobiliár novými riešeniami.

Príkladom sú spomínané knižné regály, ktoré dominujú priestoru a ktoré boli obnovené použitím prírodných drevených prvkov. Nesporne veselo a zároveň informačne pôsobí výrazný žltý „chodník“, ktorý je akýmsi sprievodcom cez jednotlivé tematické skupiny odbornej literatúry. Jeho doplnkom budú v krátkom čase piktogramy odkazujúce na rôzne oblasti ľudského poznania.

Za celým snažením knihovníkov stál jeden cieľ – byť pre návštevníkov miestom, kde sa cítia dobre, kde chcú tráviť svoj čas a opätovne sa k nám vracať. Samozrejme, aj za podmienky sprístupnenia literatúry, ktorú im knižnica bude ponúkať v dostatočnom množstve a kvalite,“ uviedla pre našu redakciu riaditeľka Krajskej knižnice v Žiline, Katarína Šušoliaková.


Súvisiaci článok
Milovníci komiksov a kreslenia, zbystrite pozornosť! Sestry Jančové pozývajú na druhý ročník talentovej súťaže
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť