Piatok 03. 05. 2024 13:05:03 | Meniny má Galina, Timea

Pripravení na výzvy: Autocross Team Žilina sa chystá na novú sezónu v kategórii Superbuggy

Autocross Team Žilina sa pripravuje na novú sezónu 2024. Skúsený jazdec, Žilinčan Martin Chasnik, zdôrazňuje závažnosť dokončenia každej jazdy, keďže len dvadsať najlepších jazdcov postupuje do semifinále a len desať do finále. Počas zimnej prestávky sa tím sústredil na zlepšenie chladenia, ktoré ich potrápilo v minulých sezónach. S prísnymi bezpečnostnými a technickými školeniami, dôkladnou kontrolou vozidiel a licenčnými procedúrami je Autocross Team Žilina pripravený čeliť výzvam novej sezóny.

Juliana Krčulová|22. apríl 2024|17:15:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/autocross_team_zilina

Súvisiaci článok
Autocrossový jazdec, Žilinčan Martin Chasnik, súťaží v najšialenejšej kategórii Superbuggy
Čítajte viac >

Autocross je motoristický šport, ktorý sa na Slovensku teší veľkej obľube. Svoju históriu začal písať už v roku 1970, kedy sa uskutočnil prvý oficiálny pretek v obci Hriňová.

Jazdí sa na nespevnených okruhoch, ktoré majú dĺžku od 800 do 1 200 metrov a šírku od 12 do 20 metrov. Autocross je na Slovensku súčasťou Majstrovstiev Slovenska a FIA CEZ Championship, čo sú medzinárodné seriály pre strednú a východnú Európu. Autocross sa delí na rôzne kategórie podľa typu a výkonu vozidiel, napríklad Buggy 1600, Touring Autocross, Junior Autocross a snáď za najšialenejšiu kategóriu sa považuje Superbuggy, v ktorej preteká aj Žilinčan Martin Chasnik z Autocross Team Žilina.

Autocross Team Žilina a ich technické inovácie

Sezóna 2024 odštartuje už o pár dní, a to konkrétne od soboty 27. do nedele 28. apríla, pravidelným otváracím pretekom v Humpolci. Martin Chasnik z Autocross Team Žilina nás informoval, že na pretek je doposiaľ prihlásených 160 jazdcov, z toho 25 v kategórii Superbuggy.

„Sezóna začne naozaj z ostra a hneď na úvod sa ukáže, kto ako pripravil svoju techniku. Bude to náročné, keďže do semifinále postupuje len 20 jazdcov a do samotného finále iba 10, čo znamená, že nemôžeme chýbať na štarte žiadnej jazdy a musíme každú jazdu dokončiť,“ priblížil Žilinčan Martin Chasnik.

436443915_7463712417069603_5217255383609025850_n.jpg Zdroj: amk-humpolec.cz

Autocross Team Žilina využil zimnú prestávku hlavne na zlepšenie chladenia, ktoré ich potrápilo v minulých sezónach, a to najmä počas pretekov v letných dňoch. Na technike nerobili žiadne veľké úpravy alebo prerábky. „Rozjazdy sa idú síce len na 4kola, ale motor je prakticky od štartu až do cieľa v maximálnej záťaži a dosahuje extrémne teploty, a pri turbo-motore, ktorý máme aj my, to platí dvojnásobne. Turbo sa dokáže zohriať na neskutočnú teplotu a zafarbiť na červeno, je chladené vodou a mazané olejom, čiže o to viac sa tieto kvapaliny hrejú ako pri tzv. atmosferickom motore bez turba,“ konkretizoval skúsený autocrossový jazdec, podľa ktorého už prvé menšie testy naznačili, že sa im tento problém podarilo vyriešiť.

Následne skontrolovali celú buginu, teda doslova každú jednu skrutku, poškodené veci vymenili, prípadne repasovali. „Mimo vecí na bugine sa, samozrejme, musíme starať aj o dopravné auto, ktoré prešlo tiež menšou kontrolou. Vo februári sme absolvovali taktiež školenie, ktoré je povinné pred každou sezónou a pre každého žiadateľa o licenciu. Školenie sa zameriava ako na technické, tak bezpečnostné predpisy, prípadne zmeny v predpisoch či homologizácii, keďže všetci jazdci musia mať nehorľavé oblečenie, ktoré má určitú platnosť. Nasledovala prehliadka u lekára a posielanie žiadosti o vystavenie licencie. Pokiaľ sa na testovaní neobjavia problémy, doladia sa detaily a sme pripravení odštartovať novú sezónu,“ uviedol Martin Chasnik z Autocross Team Žilina.

IMG_20240421_165117 (1).jpg Zdroj: Instagram/autocross_team_zilina

Sme radi, že Spravodajský portál Žilina SP21 môže byť súčasťou podpory Autocross Team Žilina ako jeho mediálny partner!

V našom archívnom rozhovore nám Martin Chasnik v novembri minulého roku priblížil, ako vznikol Autocross Team Žilina, aké sú jeho doterajšie najväčšie úspechy, no opísal nám aj základné zručnosti a vlastnosti, ktoré by mal mať každý jazdec autocrossu.


Súvisiaci článok
Beh s Vlkmi pre život sa vracia: Pridajte sa a pomôžte zmeniť životy Štefánka, Lukyho a Antoníny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť