Piatok 03. 05. 2024 17:00:27 | Meniny má Galina, Timea

100 stavieb Žilinského kraja: Oravská galéria v Dolnom Kubíne

Pohladenie na duši, viac ako výživný výlet, ale aj kultúrny zážitok. Presne toto vám ponúkne Oravská galéria v Dolnom Kubíne, ak sa do nej jedného dňa vyberiete. Už niekoľko desiatok rokov sem prichádzajú rôzni nadšenci umenia zo širokého okolia, a preto ju dnes zaraďujeme do zoznamu výnimočných stavieb Žilinského kraja.

Michal Szentivanyi|20. apríl 2024|20:00:27

Zdroj: muzeum.sk a TASR/Dano Veselský

Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Kostol Najsvätejšej Trojice v Hornej Lehote
Čítajte viac >

Pre miestnych nie je žiadnym tajomstvom, že Oravská galéria v Dolnom Kubíne je stánkom, kde nájdete umelecký zážitok na každom kroku a pri veľkolepých dielach a komornej atmosfére si viac ako kultúrne kvalitne vyžijete. Podľa webu Oravskej galérie v Dolnom Kubíne tu nájdete hneď niekoľko diel z minulých storočí.

TASR Miroslava Mlynárová_1600x1020.jpg Zdroj: TASR/Miroslava Mlynárová

Už od šesťdesiatych rokov idú ruka v ruke s umením

Oravská galéria je podľa popisu spomínaného webu regionálnou galériou s krajskou pôsobnosťou pre Žilinský samosprávny kraj založenou v roku 1965. Konkrétne sa tu spomína dátum 3. november, kedy vznikla ako štátna príspevková organizácia, ktorá vykonáva komplexnú odbornú galerijnú činnosť. Návštevníci tu teda už viac ako štyri desaťročia získavajú kultúrny nádych. V roku 1996 bola dokonca Oravskej galérii udelená výročná cena časopisu Pamiatky a múzea v rámci kategórie Expozícia — výstava a tvorivému kolektívu bola udelená Cena Martina Benku za rok 1995 za náročnú zodpovedne vykonanú tvorivú prácu na koncepcii a realizácii stálych expozícií v Župnom dome, ktorými významne prispel k prezentácii a propagácii slovenského výtvarného umenia.

kamnavylet.sk 2_1600x1104.jpg Zdroj: kamnavylet.sk

Sídlo v župnom dome zo 17. storočia s viac ako 8-tisíc dielami

Aj keď Oravská galéria ako taká funguje len niekoľko desaťročí, jej sídlo je podstatne staršie. Tá sa totiž nachádza na Hviezdoslavovom námestí v Župnom dome zo 17. storočia, ktorý slúži ako administratívne a výstavné centrum galérie. „Zbierkovým fondom v ôsmich výtvarných disciplínach v počte 8 658 kusov výtvarných diel patrí medzi najvýznamnejšie verejné galerijné inštitúcie na Slovensku," popisujú majitelia galérie na webe.

muzeum.sk_1600x1200.jpg Zdroj: muzeum.sk

Stálych expozícií je hneď niekoľko

Okrem krátkodobých výstav v štyroch výstavných priestoroch tu nájdeme aj stále expozície Starého umenia z 15. až 19. storočia, Ikony, Slovenské výtvarné umenie 20. storočia, Štefan Siváň - rezbár z Oravy a Tradičné ľudové umenie – výber.

TASR Dano Veselský_1600x1015.jpg Zdroj: TASR/Dano Veselský

Svoje stále umiestnenie v Župnom dome v Dolnom Kubíne galéria nenašla hneď

Je nutné povedať, že aj keď boli administratívne úkony v šesťdesiatych rokoch takpovediac „opečiatkované", galéria stále nemala svoje sídlo. V Župnom dome v Dolnom Kubíne našla svoje stále miesto až v roku 1970. „Oravská galéria tak vznikla bez základného zbierkového fondu a bez priestorov, ale o to naliehavejšie z nevyhnutnej potreby zachraňovať pamiatky výtvarného umenia Oravy. Založenie galérie zabránilo úniku diel, najmä ľudového výtvarného umenia, ktoré boli a sú nenahraditeľným dokladom jej historického vývoja," dodáva web galérie.

Galéria postupne v roku 1971 sprístupnila stálu expozíciu Slovenskej tradičnej ľudovej plastiky a maľby a neskôr expozíciu Oravskej kamenárskej tvorby 18. a 19. storočia.

Zbierkový fond Oravskej galérie k 31. decembru 2021 tvorí osem výtvarných disciplín v počte 8 909 kusov výtvarných diel. V súčasnosti vedie galériu riaditeľ Mgr. Michal Čajka, PhD.


Súvisiaci článok
100 stavieb Žilinského kraja: Múzeum oravskej dediny v Zuberci
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť