Utorok 30. 04. 2024 12:52:41 | Meniny má Anastázia

Bobor ako stavebný inžinier prírody. Jeho činnosť zmenila kysuckú lúku na malú vodnú hrádzu

Bobor je známy svojou schopnosťou hrýzť stromy a stavať z nich priehrady. Tieto napohľad obyčajné činnosti však majú obrovský dopad na prírodu. Vďaka tomuto stavebníkovi zo zvieracej ríše sa mení krajina a vznikajú nové domovy pre rôzne druhy iných živočíchov.

Daniel Jurčík|18. apríl 2024|08:00:18

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Chránená krajinná oblasť Kysuce/freepik.com

Súvisiaci článok
Ježkovia sa prebúdzajú, buďte v záhrade opatrní. Nepozornosťou mu môžete ublížiť a usmrtiť ho
Čítajte viac >

V Chránenej krajinnej oblasti Kysuce sa odohráva zaujímavý prírodný fenomén. Bobor zahradením toku v blízkosti potoku Oščadnica vytvoril z vlhkej bylinnej lúky rozsiahlu plochu stojatej, respektíve veľmi pomaly vytekajúcej vody. Toto prostredie sa stalo domovom pre rôzne živočíšne druhy, vrátane skokana hnedého, ropuchy bradavičnatej, bociana čierneho, volavky popolavej a kačice divej. Dokonca sa tu objavila aj vydra riečna.

„Najlepším manažérom zadržiavania vody v krajine je nepochybne bobor a navyše, robí to úplne zadarmo," priblížili zástupcovia správcov chránenej oblasti. Podľa nich tento príklad ukazuje, ako môže jeden druh výrazne ovplyvniť prírodu a prispieť k jej rozmanitosti. Inými slovami, bobor pomáha prírode rozkvitnúť tým, že vytvára nové domovy pre rôzne druhy.

„Túto lokalitu postupne monitorujeme a očakávame v najbližšej budúcnosti obohatenie miestnej biodiverzity o ďalšie na vodu viazané druhy, a to len vďaka inžinierovi s menom bobor vodný,” uzavreli predstavitelia Správy Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Toto vyjadrenie pripomína, že prírodu treba akceptovať v podobe, ktorú ponúka, a to aj s podobnými zmenami a prekvapeniami. Každý druh má svoje miesto a úlohu v ekosystéme, čo je treba oceniť.


Súvisiaci článok
Výnimočný týždeň v Martine: Narodili sa dvojičky, ale aj trojičky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť