Pondelok 29. 04. 2024 16:40:12 | Meniny má Lea

Významné výročie Goralov: V Ružomberku si pripomenuli privilégiá pre oravských a liptovských valachov

V nedeľu 14. apríla sa v meste Ružomberok stretli predstavitelia goralských obcí zo Zamaguria, Spiša, Kysúc, Oravy a Liptova. Pripomenuli si významné výročie.

Radka Kostánová|15. apríl 2024|11:45:25

Zdroj: Facebook/Erika Jurinová

Súvisiaci článok
Vlkolínec má pred sebou nové plány. Nový model fungovania pamiatky UNESCO bude úplne prekopaný
Čítajte viac >

V nedeľu 14. apríla si Gorali na slávnostnej bohoslužbe celebrovanej spišským biskupom Františkom Trstenským v ružomberskom Kostole sv. Ondreja pripomenuli 550. výročie udelenia valašských privilégií kráľom Matejom Korvínom.

O výročí informoval Ľubomír Kubáň, primátor mesta Ružomberok, na sociálnej sieti. Priblížil, že podujatie bolo spojené s tradičným pohostením a kultúrnym programom. Nechýbalo množstvo detí v pestrofarebných krojoch a veselá nálada všetkých zúčastnených.

Na základe privilégií, ktoré boli udelené kráľom Matejom Korvínom, sa v neskoršom období valašské obyvateľstvo rozširovalo do odľahlejších oblastí, hlavne severného Slovenska, kde zakladalo nové osady na takzvanom Valašskom pravé.

„Ďakujem za usporiadanie slávnosti práve v meste Ružomberok a goralom prajem jediné - aby svoju historickú identitu, jazyk, kultúru, ľudové zvyky a jedinečné tradície ďalej rozvíjali a odovzdávali budúcim generáciám," dodal Kubáň.


Súvisiaci článok
Na Oravskom hrade prebiehajú predsezónne prípravy. Hradná brána dostane pred letom nový vzhľad
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť