Pondelok 29. 04. 2024 19:13:09 | Meniny má Lea

Viete, čo je to alergia na ľudí? Odborníci odporúčajú niekoľko rád, upozorňujú však aj na poruchy imunity

Prichádza obdobie jarných alergií, no okrem toho alergológovia upozorňujú aj na ďalší fenomén, ktorý medicínska literatúra po odbornej stránke väčšinou nespomína, či obchádza. Viete, že existuje aj fenomén alergie na ostatných ľudí? Nuž, aj tieto aspekty života sa dajú upraviť či sa o nich porozprávať. Nepodceňujte však ani poruchy imunity, pred ktorými odborníci tiež zdvíhajú varovný prst.

Michal Szentivanyi|16. apríl 2024|09:15:42

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Prvá pomoc na horách: Turisti by sa mali riadiť pravidlom 5T a nezabúdať na lekárničky
Čítajte viac >

O fenoméne „alergie na ľudí" píšu na stránke Alergológovia a imunológovia Slovenska na sociálnej sieti. „Koncept „alergie na ľudí“ sa zvyčajne nevyskytuje v medicínskej literatúre. Ako alergiu dnes označujeme imunitne podmienenú nadmernú reakciu imunitného systému na vonkajšie podnety. Samotná „alergia na iných ľudí“ principiálne neexistuje a ani sa nedá testovať," popisujú na úvod odborníci, no úplne túto teóriu nezavrhujú.

Medicína a teória ju nespomína, no prax je iná

Pripúšťajú totiž, že pri interakcii s iným človekom je možné mať určitú neprimeranú formu reakcie. „Tá je spojená napríklad s reakciou na parfém a jeho zložky alebo iné kozmetické produkty. Môže súvisieť aj s alergénmi, ktoré sa nachádzajú v prostredí druhej osoby a nesie si ich na sebe - na oblečení, vlasoch, pokožke – môže ísť napríklad o alergény psa, mačky či iných domácich zvierat. Samostatnú kategóriu predstavujú rôzne stresové reakcie sprostredkované nervovým systémom, ktoré pripomínajú alergiu. Môže ísť aj o prejavy žihľavky na koži, ktoré sa objavia po kontakte s osobou, z ktorej blízkosti máme nepohodu," komunikujú ďalšie reakcie tela odborníci.

symptom-pollen-allergy-woman-summer-park-outside-walk-generate-ai_1600x1063.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Tí majú k tomuto problému prostú a jednoduchú radu - obklopujme sa ľuďmi, s ktorými vám je dobre, to môže pozitívne vplývať aj na náš imunitný systém.

Neobchádzajú ani poruchy imunity

Odborníci zmapovali tiež veľmi aktuálny problém porúch imunity. „Pacienti si však nie vždy uvedomujú, že ich zdravotné ťažkosti často súvisia skôr s ich životným štýlom, ako so samotnou imunitnou výkonnosťou či jej zlyhaním. Nezabúdajte, že z pohľadu zdravia je imunita tým najdôležitejším, čo máme. Bez nej by sme neprežili. O imunitu sa však treba starať. Nie nárazovo a občas, ale pravidelne a dlhodobo," radia odborníci a pridávajú pár konkrétnych rád, ako svoj imunitný systém znova nakopnúť:

  • Spite minimálne 6 až 8 hodín denne, a to v pravidelnom čase
  • Cvičenie a pohyb v podobe aspoň jednohodinovej prechádzky počas voľne vybraných piatich dní týždňa
  • Jedzte dostatok čerstvej zeleniny a ovocia v súlade so sezónnym lokálnym výberom
  • Hmotnosť by ste si mali kontrolovať na váhe a nemala by rapídne stúpať alebo klesať
  • Majte pod kontrolou chronické ochorenia ako vysoký krvný tlak či cukrovku
  • Obmedzte fajčenie a alkohol

Súvisiaci článok
Saharský prach spôsobuje muky aj alergikom. Tieto odporúčania odborníkov by ste si mali radšej zapísať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť