Pondelok 29. 04. 2024 15:10:22 | Meniny má Lea

Saharský prach spôsobuje muky aj alergikom. Tieto odporúčania odborníkov by ste si mali radšej zapísať

Už niekoľko týždňov pociťujeme na našom území netradičný príchod leta. Jarné mesiace nám totiž z hľadiska počasia poriadne okorenil príchod prachu až zo Sahary. Malé čiastočky môžu byť pre zdravého človeka neškodné, ale čo napríklad takí alergici? Tu sú odborníci v pozore.

Michal Szentivanyi|8. apríl 2024|08:00:16

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Saharský piesok zďaleka nekončí. Sever krajiny bude bičovať silný vietor a búrky
Čítajte viac >

Stránka Slovenskej spoločnosti alergológie a klinickej imunológie na sociálnej sieti vydala aktualizačný status o tom, ako by sa mali astmatici, alergici a ľudia s podobnými problémami dýchacej sústavy v týchto dňoch zachovať. „Posledné dni k nám prichádza veľký prísun saharského prachu (ev. piesku), s ktorým sa zhoršuje kvalita ovzdušia. Pre koho môže byť zvýšené množstvo tohto prachu vo vzduchu nebezpečné," píše sa na stránke Alergológovia a imunológovia Slovenska.

Saharský prach útočí nielen na náš majetok, ale aj na zdravie

Ich rady sú pritom v súčasnosti viac ako vítané. Len pred niekoľkými dňami sme totiž informovali o tom, ako sa saharský prach prejavuje v okolí Žiliny. Ukazuje sa však, že škody na majetku v exteriéri sú nič v porovnaní s vplyvom na ľudské zdravie. Tieto odporúčania by si mali zobrať k srdcu hlavne astmatici či ľudia s intenzívnymi a pravidelnými alergiami. „U ľudí, ktorí trpia astmou môže vdychovanie spomínaného piesku spôsobiť respiračné problémy a zhoršenie samotného alergického ochorenia dýchacích ciest. Pozor by si mali dávať aj alergici. Vo vzduchu sa spolu so saharským prachom môže vyskytovať zvýšené množstvo peľu, ale aj iné látky, ktoré môžu alergikom spôsobiť nepríjemné pocity. V riziku sú aj iní pacienti trpiaci na rôzne chronické ochorenia, napríklad kardiovaskulárne," varujú experti na spomínanej stránke.

Whats_App_Image_2024_03_28_at_14_16_59_ae9d349099.jpeg Zdroj: zilina.sp21.sk

Čo sa deje s naším systémom, ak vdychujeme takýto vzduch a ako sa pred tým chrániť?

Ak vdychujeme prach v nadmernom množstve, môže mať negatívny vplyv na naše zdravie. „Spôsobuje dráždenie v hrdle, tečenie z nosa, nadmernú tvorbu hlienu, ale aj kašľanie a ťažkosti s dýchaním. Väčšie častice prachu môžu podráždiť očné spojivky a kožu," varujú odborníci, ktorí zároveň pridali aj odporúčania pre astmatikov, či ľudí s ťažkým ochorením dýchacej sústavy. Mnohí sa už iste dovtípili, že systém ochrany dýchacích ciest im bude ešte z aktívneho covidového obdobia veľmi povedomý. „V prípade, že máte astmu, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, iné respiračné problémy alebo ste alergik, nevychádzajte von na príliš dlhú dobu, najmä nie v čase zvýšeného výskytu prachu v ovzduší. Ak ste nútení ísť von, nasaďte si ochranné rúško, ktoré vám ochráni dýchacie cesty," dodali odborníci.

portrait-beautiful-young-woman-standing-city_1600x900.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Meteorológovia upozornili na príchod saharského prachu na naše územie. Pozorovať sa dal aj v Žiline
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť